Gość Anonymous Opublikowano 12 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 W tym tygodniu założyłem nowe opony na przód i drgania są zdecydowanie mniejsze, ale zapewne to było tylko coś dodatkowego co potęgowało drgania, których przyczyn powstawania nadal nie znam. pzdr [ Dodano: Pią Sie 01, 2008 16:16 ] Ucieszyłem się, że po założeniu nowych opon była poprawa, ale to było złudne doświadczenie. Właśnie wróciłem z Podhala i doświadczyłem, że największe drgania występowały przy dużym obciążeniu układu napędowego tj. jadąc pod górę z pełnym obciążeniem i w zakresie prędkości obrotowej silnika 1800-2300, niezależnie, czy to na trzecim czy na czwartym biegu. Tak sobie głośno myślę, czy przyczyną tego może być sprzęgło ze swoim dociskiem? No bo koła i ich wyważenie raczej odpadają (chyba powinno drgać tylko przy pewnej prędkości jazdy samochodu a nie być zależne od prędkości obrotowej silnika), podobnie ze zbieżnością, tak więc pozastaje jeszcze właśnie sprzęgło, które przenosi napęd i ewentualnie półosie ze swoimi przegubami, no i jeszcze nadal nie wyjaśniona kwestia poduszek silnika. Co o tym wszystkim myślicie?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/8118-drgania-przy-2-tysobr-zafira-20dti/page/3/#findComment-255998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi