Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zielonymz

Witam.nie moge sie doszukac odpowiedzi.Otoz mam problem z tankowaniem mojego Asteriksa chodzi o to ze musze lac paliwo powoli bo dystrybotur odskakuje jak wcisne go mocniej.Nie wiem o co moze chodzic czy to odpowietrzenie czy zapchany wlew?.Jak myslicie i co moge z tym zrobic ?

https://forum.opel24.com/topic/8242-problem-z-tankowaniem/

• 5 miesięcy temu...
Gość sledzik1102

mam identyczny problem

gdy tankuje dystrybutor mi odbija kilka razy w czasie nalewania paliwa-dość drażniąca sprawa lecz do zniesienia ale chciałbym się tego pozbyć

szukając info na ten temat dowiedziałem sie z forum kilku rzeczy

podobno winę może ponoscić odpowietrzenie zbiornika (obejrze sobie wszystkie wężyki przy wlewie paliwa przy najbliższej okazji czy nie są zapchane bądz załamane)

wyczytałem tez coś o filtrze węglowym od oparów paliwa-podobno gdy jest niedrożny to przy tankowaniu tez może dystrybutor odbijać-jesli coś żle doczytałem to mnie poprawcie-nigdy nie wiązałem ze sobą dwóch dolegliwości które dotknęły moją astre czyli odbijanie dystrybutora podczas tankowania z brakiem pełni mocy auta podczas jazdy ale nasuwa mi się pytanie

czy zapchany(przypchany-częściowo niedrożny) filtr węglowy może powodować zamulenie auta???

(muli czyt. słabo się zbiera z niskich obrotów gdy wcisne gaz,czuć ze auto nie ma pełni mocy) na początku myslałem ze to filtr paliwa albo świece i kable mają wine lub może gdzieś łapie lewe powietrze ale teraz gdy szukałem info o tym odbijaniu przy tankowaniu to nasunął mi sie ten filtr węglowy-może to on ponosi wine

[ Dodano: Nie Sie 03, 2008 12:02 ]

czy te opary ze zbiornika i drożność przewodów do filtra węglowego mają jakiś znaczący wpływ na moc auta???

bardzo mało informacji na ten temat znalazłem i jestem ciekaw co Wy o tym sądzicie

pozdr

[ Dodano: Pon Sie 04, 2008 22:27 ]

odpowietrzenie zboirnika faktycznie miałem zapchane piaskiem(błotem) przeczysciłem i zobacze czy coś pomogło jak bede tankował astre

co do filtra węglowego od oparów paliwa to jeszcze nic nie działałem ale zobacze jak tam wygląda drożnosć wężyków przy najbliższej okazji

[ Dodano: Wto Sie 05, 2008 21:38 ]

tankowalem dziś i odbił mi dystrybutor 2 razy (raz w polowie tankowania i raz gdy zbiornik był pełen) więc chyba wszystko jest ok z odpowietrzeniem zbiornika :wink:

[ Dodano: Czw Sie 14, 2008 20:54 ]

niestety nadal to samo-nie rozwiązałem mojego problemu z odbijaniem dystrybutora

wszyscy radzą zeby zdjąc zbiornik i porządnie sprawdzic odpowietrzanie zbiornika, ale ja nie wiem jak to zrobić, niech ktoś pomoże-może ktoś juz wczesniej robił takie czyszczenie odpowietrzenia zbiornika,

pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/8242-problem-z-tankowaniem/#findComment-251178