Skocz do zawartości

Zapala, po 2 sekundach gaśnie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Hi!

Witam wszystkich. Niedawno zakupiłem sobie Opla Astrę II 1.7DTI ISUZU z 2003r i już mam problemu :roll: Auto ma centralny zamek, nie ma autoalarmu. Od czasu do czasu (a dokładnie zdarzyło mi się to jak na razie dwa razy) mam taki problem, że centralnym zamkiem z pilota otwieram samochód, po czym odpalam silnik, mija około 2 sekund i gaśnie. Potem nie jestem w stanie go odpalić. Odkryłem, że poczekanie około 3-4minut, zamknięcie pilotem samochodu i otworzenie go naprawia sytuację i jest wszystko cacy. Ja podejrzewam, że coś jest nie tak z immobilizerem, dlatego też zamykanie i otwieranie go ponownie pilotem nie powinno mieć tu nic do rzeczy (przy następnej usterce przetestuje to), natomiast raczej sam fakt poczekania kilku minut, i może odblokowanie w tym czasie przez mechanizm immobilizera zapłonu poprawia sytuację. Może ktoś miał podobny problem i jest w stanie coś poradzić.

Pozdrawiam

---ribook---

https://forum.opel24.com/topic/8477-zapala-po-2-sekundach-ga%C5%9Bnie/

Gość Anonymous

jedno jest pewne... w dieslu immo nie odcina zapłonu... bo diesel ma zapłon samoczynny :roll:

jeżeli to jest problem z immo to powinno ci cos pokazac na kompie... poddaje rowniez pod watpliwosc ze centralny zamek w tym modelu jest polaczony z immo...

skoro dzieje sie to sporadycznie to ciezko ci bedzie sprawdzic czy to jest wina np. kluczyka...

ale ja szukalbym przyczyny gdzie indziej: zapowietrzanie ukladu paliwowego, albo usterka pompy... a otwieranie to bardziej zbieg okolicznosci....

https://forum.opel24.com/topic/8477-zapala-po-2-sekundach-ga%C5%9Bnie/#findComment-284471

Gość Anonymous

Pisząc o zapłonie miałem na myśli odcięcie możliwości zapalenia samochodu :roll: i bardziej czegoś związanego z elektryką.

Ogólnie pytam bo liczę na to, że ktoś mógł mieć podobny problem. Układ paliwowy, usterkę pompy bym wykluczył na 100%, bo jak jest taka usterka to samoistnie nie powinna się naprawiać po 3,4 minutach. A sprawa dotyczy tylko i wyłącznie samego faktu odcięcia elektronicznie pracy silnika po tych nieszczęsnych 2 sekundach. Oprócz tego samochód jeździ elegancko, bez najmniejszych problem. Podejrzewam immobilizer, a bardziej układ do odczytu namagnesowania bo przecież immobilizer to zwykły ferromagnetyk, lub też drugim powodem pojawiających się problemów może być komputer pokładowy.

Pozdrawiam

---ribook---

https://forum.opel24.com/topic/8477-zapala-po-2-sekundach-ga%C5%9Bnie/#findComment-284460