Gość Anonymous Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Hi! Witam wszystkich. Niedawno zakupiłem sobie Opla Astrę II 1.7DTI ISUZU z 2003r i już mam problemu Auto ma centralny zamek, nie ma autoalarmu. Od czasu do czasu (a dokładnie zdarzyło mi się to jak na razie dwa razy) mam taki problem, że centralnym zamkiem z pilota otwieram samochód, po czym odpalam silnik, mija około 2 sekund i gaśnie. Potem nie jestem w stanie go odpalić. Odkryłem, że poczekanie około 3-4minut, zamknięcie pilotem samochodu i otworzenie go naprawia sytuację i jest wszystko cacy. Ja podejrzewam, że coś jest nie tak z immobilizerem, dlatego też zamykanie i otwieranie go ponownie pilotem nie powinno mieć tu nic do rzeczy (przy następnej usterce przetestuje to), natomiast raczej sam fakt poczekania kilku minut, i może odblokowanie w tym czasie przez mechanizm immobilizera zapłonu poprawia sytuację. Może ktoś miał podobny problem i jest w stanie coś poradzić. Pozdrawiam ---ribook---   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/8477-zapala-po-2-sekundach-ga%C5%9Bnie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 jedno jest pewne... w dieslu immo nie odcina zapłonu... bo diesel ma zapłon samoczynny jeżeli to jest problem z immo to powinno ci cos pokazac na kompie... poddaje rowniez pod watpliwosc ze centralny zamek w tym modelu jest polaczony z immo... skoro dzieje sie to sporadycznie to ciezko ci bedzie sprawdzic czy to jest wina np. kluczyka... ale ja szukalbym przyczyny gdzie indziej: zapowietrzanie ukladu paliwowego, albo usterka pompy... a otwieranie to bardziej zbieg okolicznosci....   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/8477-zapala-po-2-sekundach-ga%C5%9Bnie/#findComment-284471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Pisząc o zapłonie miałem na myśli odcięcie możliwości zapalenia samochodu i bardziej czegoś związanego z elektryką. Ogólnie pytam bo liczę na to, że ktoś mógł mieć podobny problem. Układ paliwowy, usterkę pompy bym wykluczył na 100%, bo jak jest taka usterka to samoistnie nie powinna się naprawiać po 3,4 minutach. A sprawa dotyczy tylko i wyłącznie samego faktu odcięcia elektronicznie pracy silnika po tych nieszczęsnych 2 sekundach. Oprócz tego samochód jeździ elegancko, bez najmniejszych problem. Podejrzewam immobilizer, a bardziej układ do odczytu namagnesowania bo przecież immobilizer to zwykły ferromagnetyk, lub też drugim powodem pojawiających się problemów może być komputer pokładowy. Pozdrawiam ---ribook---   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/8477-zapala-po-2-sekundach-ga%C5%9Bnie/#findComment-284460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi