Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam opla corse c 1.7 dti i mam problem z nie palącym się światłem mijania w prawej lampie, sprawdziłem bezpiecznik nr 37 jest dobry. Znalazłem też schemat instalacji elektrycznej przednich lamp, załączam go do postu. Na schemacie prawa lampa to nr 157 a lewa to 156. Według niego przewód zasilający światło mijania prawej lampy dochodzi jeszcze w  inne miejsca, jako zasilanie do obu silniczków od sterowania wysokością świateł  i do włącznika świateł oznaczonego jako nr 151, sprawdziłem napięcie (przy włączonych światłach mijania) na przewodach  w gniazdach od lamp i okazało się, że na przewodach w obu lampach zasilających silniczki jest idealne napięcie ok 14 V, natomiast na przewodzie od światła mijania w prawej lampie jest około 12,5 V i żarówka nie świeci, jak natomiast podłącze żarówkę na krótko do przewodu zasilającego silniczek to żarówka świeci. Więc zacząłem szukać miejsca połączenia tych 4 przewodów z przewodem idącym od bezpiecznika f37, wyciągnąłem skrzynkę bezpieczników i się okazało, że od gniazda bezpiecznika f37 idzie tylko jeden przewód, i nie mam zielonego pojęcia gdzie następuje jego rozgałęzienie. Czy ktoś wie gdzie się znajduje?bg159.thumb.png.a146fe851a4c15d5ed812ec31e343676.png

Edytowane przez swiru121

https://forum.opel24.com/topic/85765-prawe-%C5%9Bwiat%C5%82o-mijania-nie-%C5%9Bwieci/

Łączenie może być wewnątrz wiązki. Włóż żarówkę włącz światła i ruszaj wiązkami może ujawni się miejsce awarii.

Jak nie to możesz rozciąć oploty i szukać łączenia. W ostateczności zrobić mostek między żarówką a regulacją wysokości.

https://forum.opel24.com/topic/85765-prawe-%C5%9Bwiat%C5%82o-mijania-nie-%C5%9Bwieci/#findComment-703578

Tak myślałem wlaśnie żeby zrobić ten mostek, tylko gorzej jak tamten przewód  od świateł mijania będzie miał lekkie zwarcie z masą i będzie jakiś lekki prąd płynał bez potrzeby, dlatego wolałbym znaleźć miejsce tego rozgałęzienia. A może te rozgałęzienie jest zrobione zaraz przy wyłączniku, bo szczerze nie spoktałem się jeszcze z tym żeby było fabryczne łączenie w środku wiązki.

https://forum.opel24.com/topic/85765-prawe-%C5%9Bwiat%C5%82o-mijania-nie-%C5%9Bwieci/#findComment-703581