Gość Anonymous Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Witam, Od niedawna jestem posiadaczem Omegi B 2.016v w automacie z 98 roku. Auto jest bez instalacji gazowej. Mam z nim kilka problemów: 1 (najwazniejszy). Jeśli przejade okolo 20-30 kilometrow i zgasze auto, to jesli ponownie je odpale w krotkim czasie (do 5 minut) lub po dłuższym (>1godziny) to nie ma zadnych problemow. Natomiast jesli auto postoi te 10 minut do godziny, to po uruchomieniu obroty spadaja bardzo nisko i samochod gasnie. Pomaga wtedy przytrzymanie go na obrotach okolo 1-1.5tys przez jakas minutke i dalej juz nie ma problemu z gasnieciem. I tak dzieje sie za kazdym razem w tej sytuacji. Raz tez taka sytuacja przydazyla mi sie na zimnym silniku po calonocnym garazowaniu. Co moze byc przyczyna? 2. Na komputerze wyswietla mi sie CHECK (od samego poczatku), z tym ze komputer pokazuje ze ma do wymiany klocki (i faktycznie ma, a bede to robil w najblizszym czasie). Czy wykasowanie tego (zatwierdzenie) powinno spowodowac ze CHECK sie zgasi? Czy jesli nie gasnie to jest inny problem? 3. I pytanie dodatkowe, gdzie w okolicy Poznania (od strony leszna, sremu) mozna sie podlaczyc do komputera zeby sczytac kody bledów? Moze jakas osoba prywatna ma takie urzadzenie i zechce pomóc? pozdrawiam, PrzemekO.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/8577-omegab-20-16v-dziwne-gasniecie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nowy72 Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Co do problemu Ad.1 to może byc wiele rzeczy - krokowy , egr. czujnik temp. silnika, wyczyścić przepustnice. Co do Ad.2 to jeżeli wyświetla , że masz klocki do wymiany to je wymień wraz z czujnikami i komunikat sam zniknie. Jeżeli będzie się palił nadal check po wymianie wtedy masz jeszcze jakiś błąd. Tzeba będzie zaczytac błędy. Pozdro   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/8577-omegab-20-16v-dziwne-gasniecie/#findComment-283541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi