Gość Kuba142 Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 (edytowane) Cześć, mam pewien problem który w tym aucie jest tematem tabu, a mianowicie odma olejowa na pokrywie zaworów. Dziś podczas jazdy tak z tyłka wydmuchało mi (wybiło plastikowy dekielek, gumową membranę oraz sprężyne. Na szczęście z orientowałem się szybko i dojechałem to kilka metrów do bloku w którym mieszkam. Zgubiła się sprężynka, a dekielek wraz z membraną mam. Nie wiem czemu, chyba zatrzask puścił,, bo nie da się ponownie dekielka założyć. Panie i Panowie, da się to naprawić jakoś? Mam problem, bo w tym tygodniu kończy mi się przegląd, a musiałbym chyba drugiej pokrywy szukać.... Edycja. Włożyłem dekielek z membraną bez sprężyny, dekielek skleilem na silikon i trzyma. Przewodem powietrze jest odprowadzane, a jak zapcham przewód ręka i po chwili puszcze, to aż bucha. Czyli spełnia swoją rolę. Ale tak czy siak, pokrywa raczej do wymiany. Poszukam używki i zamienie. Edytowane 21 Października 2019 przez Kuba142   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/87943-problem-z-odm%C4%85-olejow%C4%85-astra-g-y17dt-2003-rok/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuba142 Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 (edytowane) Może się komuś przyda to co ja zrobiłem aby pozbyć się problemu z odmą olejową w astrze g 1.7 DTI isusu. Napisze krótko. Nie warto bawić się w naprawianie odmy, tym bardziej w zdejmowanie plaskitowego dekielka sądząc, że można łatwo uszczelnić i rozwiązać problem. Zatrzask dekielka jest bardzo delikatny, można bardzo łatwo go uszkodzić i ponownie nie będzie dało się założyć. Urok tych silników niestety. W przypadku wyżej wymienionej nieszczelności odmy, warto wymienić całą pokrywę wraz z uszczelką. Oczywiście nowa uszczelka Edytowane 24 Października 2019 przez Kuba142   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/87943-problem-z-odm%C4%85-olejow%C4%85-astra-g-y17dt-2003-rok/#findComment-712972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi