Skocz do zawartości

Ubywa płyn z układu chłodzenia silnika. Opel Astra 1.7 TD

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Mam problem. Kupiłem uzywanego Opla Astre 1.7 TD 1998 roku. Po przejechaniu 200 km musze uzupełnic ok 1 litra płynu do układu chłodzenia. Wymieniłem uszczelke pod głowicą i dalej płyn ucieka. Co moze byc tego powodem? Czy przyczyną moze być pęknieta głowica? Czasami mam problemy z zapaleniem silnika. Czasem tez dymi z wydechu biało niebieskim dymem. Jak moge sprawdzic co sie dzieje z moim złomem ;]. Prosze o pomoc.

https://forum.opel24.com/topic/9060-ubywa-p%C5%82yn-z-uk%C5%82adu-ch%C5%82odzenia-silnika-opel-astra-17-td/

Gość Anonymous

jezeli wymieniles uszczelke pod glowica i jestes pewien ze tam jest ok no to wskazuje na peknieta glowice... problem z odpaleniem wskazuje na przeciek do cylindra... zrob probe i po dluzym postoju odkrec swiece i poprzez zanurzenie zrubokreta w cylindrze sprawdz czy jest w srodku plyn...

choc w tej sytuacji obstawialbym na UPG jeszcze raz...

pzdr

Gość Anonymous

ja mysle tak samo,bo jesli nie widzisz zadnych wyciekow,a plyn ubywa to moze to byc albo uszczelka pod glawica albo glowica a napewno ci sie plyn dostaje do cylindrow bo skoro kopci na bialo ,sprawdz czy nie przybywa ci rowniez oleju bo czesto tak jest ze plyn miesza sie z olejem i wtedy zwieksza ci sie stan oleju w silniku

sprawdzałeś czy nie ma wycieków płynu przez przewody , chłodnicę lub nagrzewnicę i jeszcze pytanie jeżeli robiłeś uszczelkę to planowałeś głowice i sprawdzałeś ją na szczelność. może być wiele przyczyn ubytku płynu także najlepiej sprawdzić wszystko i nie ładować kasy nadaremno ;]

Gość Anonymous

jezeli wymieniles uszczelke pod glowica i jestes pewien ze tam jest ok no to wskazuje na peknieta glowice... problem z odpaleniem wskazuje na przeciek do cylindra... zrob probe i po dluzym postoju odkrec swiece i poprzez zanurzenie zrubokreta w cylindrze sprawdz czy jest w srodku plyn...

choc w tej sytuacji obstawialbym na UPG jeszcze raz...

pzdr

Chodzi Ci o świece zarowa?

[ Dodano: Pon Mar 24, 2008 20:03 ]

ja mysle tak samo,bo jesli nie widzisz zadnych wyciekow,a plyn ubywa to moze to byc albo uszczelka pod glawica albo glowica a napewno ci sie plyn dostaje do cylindrow bo skoro kopci na bialo ,sprawdz czy nie przybywa ci rowniez oleju bo czesto tak jest ze plyn miesza sie z olejem i wtedy zwieksza ci sie stan oleju w silniku

Nie. Stan oleju w silniku nie zmienia sie.

[ Dodano: Pon Mar 24, 2008 20:05 ]

sprawdzałeś czy nie ma wycieków płynu przez przewody , chłodnicę lub nagrzewnicę i jeszcze pytanie jeżeli robiłeś uszczelkę to planowałeś głowice i sprawdzałeś ją na szczelność. może być wiele przyczyn ubytku płynu także najlepiej sprawdzić wszystko i nie ładować kasy nadaremno ;]

Podkładałem gazety pod silnik i nie bylo nawet najmniejszych przecieków. Planowalem glowice ale nie sprawdzalem jej szczelnosci...

Gość Anonymous

w tym silniku zdaża się że głowica pęka, miałem jeden przypadek robienia takiego silnika. na 3 cylindrze pękła. kolo kupił drugą głowicę z rozbitka za 100 euro. silnik jest dobry dopóki nie zacznie się psuc, wtedy już idą grube pieniądze

Gość Anonymous

Chodzi Ci o świece zarowa?

tak... chyba ze masz jeszcze jakies inne swiece... ;]

ja mialem kiedys dwa razy w ciagu miesiaca wymieniona UPG bo za pierwszym razem spaprali robote... nie ma co przesadzac... ale skoro masz plyn w cylindrze to czeka cie ponowne zdejmowanie glowicy...

choc w TD moze byc mnostwo powodow slabego odpalania... a przy niektorych uszczelka pod glowica to blachostka (mysle o pompie)