Skocz do zawartości

Którędy przełożyc kabel od akumulatora do wzmacniacza?

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie chodzilo mi o progi...zeby nie demontowac to puscic pod uszczelka tzn tam gdzie uszczelka sie trzyma miedzy karoseria a obudowa progu.... i kabel idzie wewnatrz auta nie na zewn ;( jak masz uszczeke na progu to masz tam taka gume zaslaniajaca troche ten plastik wyciagnij uszczelke i twym oczom ukarze sie szparka :wink: I ja tam wcisnalem kabel. nic nie wychodzi ani nic brzydko nie wyglada:)

hehe sorowa ze tak troche niezrozumiale to napisalem ale teraz mam nadzieje ze jest juz jasno napisane:)

hmm no nie wiem panowie ale posiadam astre G z 99 roku i nie ma tam nigdzie przejscia do komory silnika lub na odwrot jak kto woli...oczywiscie ze kable jakas ida jest i pzescie ale z plastikowa puszka takie zabudowane i nie ma tam dostepu a 2 sprawa to linka od maski przechodzi przez gumowa uszczelke i dalej idzie ale nie na zewnatrz tylko z tego co pamietam gdzies w blotnik... zanim bralem sie za montaz stracilem ze 2 tyg na wykombinowaniu przejscia :? ostatecznie jak i na forach jak i sam wydedukowalem ze poprosu trzeba wiercic :D zdjolem wycieraczki wraz z ta plastikowa oslona i tam wywoiercilem dziurke do komory zaraz przy lince idelna na kabelek 20 kwadrat zabezpieczylem rpzed korozja a na koncu po przelozeniu wszystko ladnie szczelnie zalepilem silikonem cala operacja to max 30 min w zaleznosci od umiejetnosci wiercenia :?:

pozdrawiam ! ;)

nie jestem zwolennikiem wiercenia w blasze auta ;) wiec wybralem opcje odkrecenia 3 czy 4 srob zeby poluzowac blotnik przedziurawic gume przy wiazce do drzwi i puszczenia kabla w progach :? cala operacja mniej niz 30 min i dodatkowo bezpieczniejsza dla blachy. i ewentualnych korozji.

pozdrawiam

nie ma zadnej korozji i nie jestem 1 ktory tak zrobil :? a tez ciagnoles kabel 20 kwadrat ? do cienkich on nie nalezy ;)

hehe no to git ja juz nie mialem cierpliwosci czytalem ze inni tez tak robili wiec juz tak postanowilem nie zaluje w kazdym razie ;)

• 4 tygodnie później...

No i udało się pociągnąć, wybrałem uszczelkę przy lince do podnoszenia maski. Kabel nie chciał wchodzić, ale przylutowałem na koniec cieńszy drucik, najpierw przepchnąłem drucik złapałem go we wnętrzu i ciągnąłem, zwilżając izolacje płynem do mycia naczyń dla lepszego poślizgu :lol:

Cały kabel przeszedł bez większych problemów. We wnętrzu jeszcze nie puściłem progami i sa symbolicznie przy progu. Skrzynka gra gramotnie :)

Przednie oryginalne oplowskie trzeba będzie wymienić na jakieś średnio tonowe, a nie szerokopasmowe. No i założyc gwizdki, których w moim przypadku fabryka pożałowała :):)

Ma ktoś jakiś instruktaż jak zdjąć progi?

Prawego nie mogłem zacząć ściągać bo pierwszy panel blokuję dźwigienka do podnoszenia maski, jak to zdjąć?

I jeszcze pytanko, strasznie lata mi podsufitka przy okazji rezonując, ściągnąć ja i podkleić taśmą 2 stronną, czy na założonej spróbować włożyć kawałek taśmy?

Gość Anonymous

co do raczki do maski to musisz zdjac ten plasik boczny mi za ktoryms razem w koncu raczka sie wypiela i jak wszystko zrobilem i poskladalem to dopiero ja zalozylem :)

co do podsufitki to nie wiem jak najlepiej :) ja mialem problem ze swiatelkiem nad lusterkiem bo mi wlasnie latalo i nad uszami trzeszczalo :) wylozylem ja gabeczka samoprzylepbna i jest super :)

jeszcze musialem uszczelinic tablice rejestracyjne bo mi troche brzeczaly na zewnatrz :lol:

Najbardziej jak sprawdziłem brzęczał mi... mikrofon od zestawu głośnomówiącego :) Był przypięty do podsufitki i pukał w szybę. Jako, że z systemu nie korzystam to wyjąłem go. Teraz jest znacznie lepiej, przy głośniejszym słuchaniu trochę dźwięku wydaje drgające lusterko wsteczne(nie wiem jak to załatwić), pod lampkę podłoże uszczelkę i git.

I jeszcze jedno lata- boczki drzwiowe, na długi weekend zamierzam je zdjąć, wytłumić drzwi i popodklejać, żeby nic mi już nie latało :-)

Jakby ktoś miał jakieś porady, ostrzeżenia przed zdjęciem boczków to chętnie wyczytam na co uważać, lub zwrócić uwagę :)

• 6 miesięcy temu...
Gość Anonymous
cache, to widze ze czeka mnie podobna przeprawka jak Ciebie :D kupilem auto w srode i teraz czekam na modul sterowania z kierownicy do clariona a 388 juz sie czaji w kartonie :) do tego kable wszystkie mam bo wyciagnalem z 306 ktorego mialem predzej teraz tylko czasu czasu czasu potrzeba na to zeby znowu zagralo :brawo: