Heli99 Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 (edytowane) Witajcie, auto to Corsa D 1.6T 150KM z 2012 roku, silnik A16LEL. Samochód kupiłem sprowadzony z Niemiec, z przebiegiem 118 tyś km, miało aktualny przegląd TUV. Corsa miała jeszcze w Niemczech robiony wydech pod samochód z firmy Friedrich Motorsport, autko brzmi całkiem ładnie, z tego co widziałem to katalizator jest na miejscu, tylko środkowy tłumik i końcowy został zmieniony oraz powiększona została średnica wydechu. Jeździ mi się całkiem dobrze, auto zrywne, tylko zastanawia mnie jedna rzecz, na pełnym baku 45l robię około 420-430km wcale nie katując samochodu, tylko czasem mocniej przycisnę, ale 80 % czasu poruszam się w okolicy 2000 obrotów, biegi zmieniam przy 2500, nie używam klimy póki co bo nie potrzebna. Ostatnio jadąc wyskoczył mi check engine, po podpięciu do kompa pojawił się błąd P0420(sprawność katalizatora za mała Bank 1). Od razu z mechanikiem sprawdzałem jak pracują sondy, on stwierdził że dobrze i to nie wina żadnej z sond. Warto dodać, że tego samego dnia tankowałem paliwo 95 V-Power na Shellu(nie wiem jakie wcześniej było tankowane, bo samochód kupiłem tydzień wcześniej ze sporym zapasem paliwa). Zaczynam się zastanawiać czy przypadkiem kat nie został wycięty, a została sama puszka, auto jedzie dosyć głośno. Dodatkowo po odpaleniu samochodu czuć mocno smród benzyny w środku i na zewnątrz. Miał ktoś podobny problem? I czy te spalanie jest normalne nie katując mocno auta? Poruszam się w terenie miejskim, ale bez korków, 2-3 światła, parę skrzyżowań, a tak to cały czas w ruchu. Myślę, czy nie jechać troszkę docisnąć samochodu na autostradę, może kat się wyczyści. Edytowane 21 Września 2020 przez Heli99   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/90997-b%C5%82%C4%85d-dotycz%C4%85cy-katalizatora/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi