Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Szukałem, ale nie znalazłem opisu ich działania. Był temat działania przycisku obiegu wewnętrznego. Mam tą Astrę G 3 miesiące i nie rozgryzłem problemu.

Mój problem: po odpaleniu auta naciskam przycisk podgrzewania lusterek z tylną szybą i czasami się włączy sygnalizując jego podświetleniem; przeważnie jednak nie. A wtedy gdy zaczynam jazdę, najbardziej mi zależy na podgrzaniu lusterek i tylnej szyby, celem odparowania deszczu lub szronu.

Przycisk klimatyzacji manualnej, doczytałem się, że da się włączyć gdy temperatura na zewnątrz będzie powyżej 5 stopni. A u mnie często włączają się jednocześnie oba przyciski (sygnalizując podświetleniem) w czasie jazdy, gdy samochód już się nagrzeje. Temperatura na zewnątrz wynosi np. 1 stopień, pokrętło temperatury ustawione na max ciepło, a klima się włącza. Lusterka i tylna szyba zaczynają grzać, a ja już wtedy parkuję pod pracą.

Wyjmowałem całą płytkę z tymi przyciskami i nie znalazłem zimnych lutów. Kostka też dobrze siedzi w gnieździe. Jak to naprawić nie kupując całej nowej płytki?

https://forum.opel24.com/topic/9111-kiedy-dzia%C5%82aj%C4%85-przyciski-podgrzewania-lusterek-i-klimy/

Gość Mariusz_760301

Witaj

Posprawdzaj podstawy bezpiecznikowe bo chyba tam coś masz skopane - brak styków. (przeczyść kontaktem a potem pasywatorem - dostępne w elektroniku)

Sprawdź również przekaźniki - być może któryś się wypalił i masz tam założone jakieś mostki.

Podgrzewanie szyb nie jest sterowane żadnym czujnikiem, więc powinno się włączyć a przycisk powinien się podświetlić.

Reasumując - gdzieś nie kontaktują Ci połączenia i musisz to znaleźć - miernik w dłoń i do dzieła. :lol:

Pozdrawiam.

Gość Anonymous

Jeżeli chodzi o włącznik klimy, to samo jego włączenie i podświetlenie nie jest zależne od temp.zewnętrznej, ani od ustawienia pokretła ogrzewania.Włączyć można go zawsze- po prostu w temperaturze zewn.do 5-6 st.C nie właczy się sprężarka klimy.

Gość Anonymous

Witam! Napięcie ogrzewania tylnej szyby doprowadzane jest przewodem, który biegnie między innymi w gumowym łączniku klapy bagażnika po lewej stronie. Zdejmij tą osłonę gumową i sprawdź czy któryś z przewodów nie jest przetarty lub ukruszony przez częste otwieranie i zamykanie tej klapy. W moim przypadku był przerwany przewód przez co nie było ogrzewania szyby tylnej. Pozdrawiam!