Skocz do zawartości

jaki akumulator najlepiej kupic do opla astry II 1.6 16 v ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

a jezeli mam aku 63 ah to cos sie moze stac???

Jak będziesz jeżdził tylko w mieście to aku dostanie, bo będzie czesto niedoładowany a one tego nie lubią.

Swoją drogą ja też miałem kłopoty z aku, zaraz jak kupiłem moją astrę II. W garażu mogła stac nawet tydzien, przychodziłem i aku kręcił jak szalony i odpalała. A wystarczyło np. pod sklepem posłuchac z 20 min. radia, lub postac przy włączonych światłach i już zonk nie odpaliła. Zrobiła mi tak z 2 razy, pojechałem do elektryka powiedział aku do wymiany. Zaufałem mu i zacząłem rozgladac się za aku i w końcu kupiłem w... ASO mieli jakąś promocję i bezobsługowy GM GO czy jakoś tak 55 AH ale z dośc dużym prądem rozruchowym wychaczyłem za 250 zł. Teraz jest O.K.

Gość Anonymous

Bogo , dzieki za informajce, mam tylko jeszcze jedna pytanko , tak na koniec ,zdecydowalem sie kupic Varte 12 ale nie do konca wiem jaki czy 44 cz 55 a/h , jezdze glownie po miescie, ale oczywisce tez zdarzaja mi sie dluzsze wypady...

Z tego co napisales wnioskuje ze chyba lepiej 55 a/h...

Dzieku za iformacje

[ Dodano: Sob Mar 29, 2008 13:48 ]

Bogo , dzieki za informajce, mam tylko jeszcze jedna pytanko , tak na koniec ,zdecydowalem sie kupic Varte 12 ale nie do konca wiem jaki czy 44 cz 55 a/h , jezdze glownie po miescie, ale oczywisce tez zdarzaja mi sie dluzsze wypady...

Dzieku za informacje

[ Dodano: Sob Mar 29, 2008 13:48 ]

Dzieku za informacje

umbrel, spoko nominalnie masz 44 a/h ale większy nie zaszkodzi, musisz tylko sprawdzić wymiary zewnętrzne tzn wysokość, szerokość, długość. Aku o większej pojemności może ale nie musi mieć inne wymiary niż twój stary akumulator ? I pamiętaj minus na masę.

• 2 lata później...

w zupełności zgadzam nie bogo z ta róznicą że nie ładował bym sie w 44Ah szczególnie jeśli autko jest wyposażone w sporo odbiorników energi , moim zdaniem 55 Ah bedzie w sam raz natomiast większy w zadnym wypadku bo bedzie niedoładowany, no chyba ze diesel - tutaj jednak potrzebna jest wieksza moc rozruchowa choćby z uwagi na swiece żarowe , a jesi chodzi o jazde krótkimi odcinakami to od czasu do czasu mozna akumulator podłaczyć na doładowanie

• 3 lata później...

Dolaczam sie do pytania

Co to oznacza minus na mase ? odkopuje temat ale jest to dosc ciekawe.

Bo nie rozumiem akumulator to akumulator

Mam astre III 1.6 TWINPORT i tez mam akku 55 Ah ale nie slyszalem jeszcze czegos takiego jak minus na mase >D

I od razu zapytam czy np akumulator VARTA 44 Ah tez sie zda? czy lepszy wybor bedzie 55 Ah ? Bo patrzac np na ebay wiekszosc producentow do tych aut jednak ma akumulatory 44 Ah. Bo do mojego dzisiaj dolalem prawie 1 LITR wody destylowanej hehe. Nie dawno auto kupione, poprzedni wlasciciel widocznie za bardzo nie dbal, auto normalnie odpala ale czasami dosc ospale.

I jeszcze ostatnie pytanie

Jesli mamy akumulator i dolewam do niego wody, powiedzmy czasami tej wody za duzo sie nam wleje, powiedzmy do polowy tej miarki w akumulatorze to co wtedy sie stanie ? nawet jesli to SAMA WODA sie wyleje ? ewentualnie wyparuje, czy bedzie to parowac albo wylewac sie lacznie z elektrolitem ? A co za tym idzie bedzie wchodzic w reakcje z okolicznymi metalowymi czesciami ? czy po prostu przelanie akumulatora nie bedzie robilo takich szkod ?

Tzn zacznijmy od tego czy nawet woda przelana ma prawo sie wylewac i przez co, bo normalnie to tylko moze odparowac. Tak mi sie wydaje, bo przeciez nie moze sie nigdzie wylewac bo jak ? sa odpowierzniiki ale nie otwory do wylewania wody

Pozdrawiam

Edytowane przez pectore