Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam,

Dopiero dołączyłem do grona forumowiczów więc proszę o wyrozumiałość.

Mam następujące pytanie..

Niedawno zakupiłem Astrę G (jak w profilu) rocznik 98. Przeglądając instrukcję zauważyłem, ze przy przekręceniu kluczyka powinna zaświecać się kontrolka immobilisera, jednakże u mnie nic takiego się nie zaświeca. Pozostałe kontrolki działają prawidłowo.

Oczywiście podejrzewam spaloną żarówkę, chciałbym jednak wiedzieć czy są inne możliwości. Np czy poprzedni właściciel mógł "unieszkodliwić" czy też "odłączyć" immo.

Mam 2 oryginalne kluczyki, central działa, auto odpala normalnie, błędów brak. Wymieniałem baterię w jednym z kluczyków i przy kluczyku jest taka kosteczka wewnątrz (chyba zwana "pastylką"). Czy można jakoś sprawdzić czy immobiliser działa lub w ogóle funkcjonuje - bez wizyty w serwisie?

pzdr.

https://forum.opel24.com/topic/9289-g-kontrolka-immobilisera/

to nie jest kontrolka tylko od immo

ale tez od ukladu zasilania silnika i jego osprzetu

jak spalona zarowka to pol biedy

gorzej jak umyslnie usunieta zeby ukryc uszkodzenie auta

wymien zarowke(sprawdz czy wogole jest)

i zobaczymy

teraz to strzelanie na oslep bedzie

https://forum.opel24.com/topic/9289-g-kontrolka-immobilisera/#findComment-277138

Gość Anonymous

W międzyczasie przejrzałem dokładnie forum i znalazłem kilka postów, których autorzy mieli podobne wątpliwości.

W kwestii formalnej - chodzi mi o kontrolkę "samochód z kluczem" (tą znajdującą się na obrotomierzu, powyżej kontrolki oleju)

Wg opisu instrukcji ta kontrolka powinna zaświecić się po przekręceniu kluczyka po czym zgasnąć. Jeżeli świeci ciągle - jest źle, jeżeli mruga - jest gorzej..

U mnie w ogóle się nie zaświeca - autko śmiga bez problemu. :P

Pytanie jakie mi się nasuwa po lekturze kilku tematów - czy ona jest w każdym modelu czy zależnie od rocznika, wyposażenia, fabryki?

Pewnie najprościej byłoby rozebrać licznik... ale jako "lajkonik :P " trochę się obawiam takich operacji.

https://forum.opel24.com/topic/9289-g-kontrolka-immobilisera/#findComment-277105

zaleznie od rocznika

no w vectrze B z 2001 mialem ta kontrolke

w 2000 jej nie mam

cos mi sie zdaje

ze u Ciebie ona nie bedzie aktywna

ale poczekajmy na wlasicieli astry z tego rocznika

https://forum.opel24.com/topic/9289-g-kontrolka-immobilisera/#findComment-277077

Gość Anonymous

zaleznie od rocznika

no w vectrze B z 2001 mialem ta kontrolke

w 2000 jej nie mam

cos mi sie zdaje

ze u Ciebie ona nie bedzie aktywna

ale poczekajmy na wlasicieli astry z tego rocznika

Oby tylko było tak jak mówisz :P

Generalnie nie mam podstaw twierdzić, ażeby mój asterix był "oszukany" (był gruntownie sprawdzony przed zakupem) - jednakże w naszym kraju niczego wykluczyć nie można :)

Swoją drogą proszę zatem Szanownych Kolegów posiadających podobne autka o wypowiedź w temacie..

[ Dodano: Sro Kwi 02, 2008 23:57 ]

Dzięki koledze Mark_pg problem zostaje prawdopodobnie rozwiązany :)

Otóż Mark_pg miał podobny problem z tą kontrolką - nie świeciła w ogóle.

Napisałem do Niego czy może dowiedział się czegoś nowego. W odpowiedzi dostałem informację, że prawdopodobnie modele astr II posiadające kontrolkę "silniczka z piorunem" nie posiadają w ogóle kontrolki "samochodu z kluczem"..

Natomiast modele posiadające kontrolkę "silnika bez pioruna" mają także kontrolkę "samochodu z kluczem"

Pośpieszyłem zatem do auta i potwierdziłem ten wniosek.

Co więcej jest jeszcze jeden argument, który dowodzi prawdziwości takiego stwierdzenia - Instrukcja obsługi.

Otóż korzystałem z wersji instrukcji z 2002 roku opisując problem.

Dość dokładnie jest tam opisany "samochód z kluczem" i "silnik bez pioruna", a nie ma wzmianki o "silniku z piorunem" :)

Tymczasem zajrzałem do swojej własnej oryginalnej instrukcji z roku 1998 i...

Nie ma tam najmniejszej wzmianki o "samochodzie z kluczem", nie ma go nawet na rysunku kontrolek licznika. Jest za to dużo o "silniku z piorunem"

Wniosek jest jeden: Kto ma kontrolkę "silnik z piorunem" ten nie ma "samochodu z kluczem" i odwrotnie: kto ma "silnik bez pioruna" ma "samochod z kluczem"

Myślę że to kwestia rocznika i różnic w konstrukcji zegarów lub/i instalacji.

:P dla wszystkich którzy pomogli :)

https://forum.opel24.com/topic/9289-g-kontrolka-immobilisera/#findComment-277063