Skocz do zawartości

Silnik gaśnie Z18XER

Rekomendowane odpowiedzi

Po raz pierwszy od początku użytkowania mojej Vectry  mnie zawiodła więc dlatego ten post może ktoś spotkał się z podobnym  problemem więc będzie mi łatwiej, ale od początku postaram się w miarę dokładnie opisać problem. SILNIK zgaszony wieczorem rano kręci i nie chce odpalić to był pierwszy objaw tydzień temu, nie zagłębiając się w szczegóły pomogło całkowite zdjęcie napięcia z akumulatora, jak ręką odjął i przez tydzień pracował bez zająknięcia jak by się zawiesił jakiś sterownik. Wczoraj objaw podobny choć nie do końca, samochód zostawiony na parkingu zajechał bez problemu po kilku godzinach odpalił jednak przy dodawaniu gazu efekt jak gdyby odcinało mu powietrze, obroty w dół nawet do ok 300 obr/ min więc lipa z jazdy komp momentalnie pokazał spalanie ok 15 l/100km, po jakimś czasie wróciła normalna reakcja na gaz na jakieś 20 km jazdy i lipa. Końcówka kiedy jeszcze pracował to raczej na niskich obrotach każde dodanie gazu to dławienie. Teraz odpali na kilka sek ładnie obroty ok 1000 jednak zaraz spadają obroty i gaśnie. podejrzeń mam kilka ale nie chciał bym nic sugerować, może ktoś miał podobny problem więc było by mi łatwiej. A na razie nie miałem czasu podpiąć OP-Coma ale przy pierwszych problemach tydzień temu nic w błędach nie pokazał, teraz

P0100-06 obwód mas.lub objęt.przepł powietrza sygnał za niski

P0075-06 obw 1 zaworu elektromagnet. kolektora ssącego niskie napięcie

P0597-04 obw zaworu termostatu płynu chłodzącego otwarty

P0135-02 obw grzewczy sondy lambda napięcie niskie

P0110-14 czujnik temp powietrza wlotowego za silne wejście obiegu prądowego

P0010 -02 Niskie napięcie w obw etapu zasilaniafaz wlotowego wałka rozrządu.

na dodatek pompa na wtyczce max 5v

Z poważaniem Jacek S

https://forum.opel24.com/topic/93106-silnik-ga%C5%9Bnie-z18xer/