Artykuł Sponsorowany Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 Zarówno piekarnie i cukiernie, jak i pizzerie codziennie pracują z dużą ilością surowego ciasta, które najpierw należy odpowiednio przygotować, a następnie skrupulatnie podzielić, aby otrzymać pożądaną ilość gotowego produktu w podobnej gramaturze. Ręczne dzielenie ciasta jest pracą nie tylko żmudną i czasochłonną, ale przede wszystkim obarczona jest dużym prawdopodobieństwem uzyskania nierównych porcji. Na szczęście z pomocą każdemu lokalowi gastronomicznego przychodzi niezastąpiona dzielarka do ciasta. Jak działa dzielarka do ciasta? Dzielarka do ciasta to przede wszystkim niezwykle wydajne i inteligentne urządzenie. Służy ono do delikatnego dzielenia ciasta na kęsy jednakowej wielkości i wagi, co w znaczniej mierze usprawnia cały proces produkcji. Ciasto wlewane jest do dzielarki, a następnie specjalny tłok o działaniu ssąco-odmierzający w sposób bardzo delikatny dzieli je na jednakowe porcje. Dodatkowo dzielarka do ciasta zapobiega męczeniu ciasta oraz doskonale go napowietrza, dzięki czemu uzyskane w ten sposób porcję są idealnie wyrobione i uwalniane na tackę, którą można włożyć do piekarnika. Na rynku dostępne są dzielarki do ciasta prasujące do wyrobu ciabat, bagietek i produktów kątowych oraz zaokrąglające, które będą idealne do bułek, pączków czy do placków na pizzę. Dodatkowo każda dzielarka do ciasta pozwala dokładnie określić liczbę porcji oraz ich gramaturę, którą chce się uzyskać z określonej ilości gotowego ciasta. Dzielarka do ciasta — poznaj jej zalety w gastronomii Ręczne dzielenie ciasta to codzienność w wielu zakładach produkujących pieczywo, wyroby cukiernicze czy pizzę. Wielu właścicieli chce w ten sposób zaoszczędzić na zakupie odpowiedniego sprzętu, jakim jest dzielarka do ciasta, jednak nie jest to najlepszy sposób. Ręczne dzielenie ciasta pochłania wiele niepotrzebnego czasu. W dużych piekarniach i cukierniach, gdzie produkuje się setki, a nawet tysiące produktów piekarniczych dziennie jest ona sprzętem niezastąpionym. Doskonale sprawdza się także w restauracjach, które chcą serwować wysokiej jakości własne wypieki w szerokim zakresie. Dzielarka do ciasta przede wszystkim odciąża pracowników piekarni, cukierni, restauracji i pizzerii, ponieważ nie muszą oni już własnoręcznie porcjować ciasta i każdorazowo je ważyć. Dzięki temu mogą poświęcić czas na inną pracę, podczas gdy urządzenie działa za nich. Dodatkowo dzielarka pozwala otrzymać w krótkim czasie dużą ilość jednakowych porcji, co oznacza, że produkty będą niemal identyczne pod względem wagowym po wypieczeniu, co znacznie ogranicza koszty poniesione w przypadku niejednakowego porcjowania. Jednakowe wypieki świadczą także o profesjonalizmie marki gastronomicznej i pozwolą zawsze mieścić się w standardach jakościowych. Dzielarka do ciasta jest łatwa w demontażu i czyszczeniu, pracuje cicho, a ciasto nie przykleja się do jej wnętrza. Dodatkowo wysokiej jakości profesjonalny sprzęt wykonany jest ze stali nierdzewnej i materiałów, które są maksymalnie obojętne na oddziaływanie na ciasto. Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/93327-dzielarka-do-ciasta-czyli-niezb%C4%99dne-akcesoria-w-piekarni-i-cukierni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi