Skocz do zawartości

Proszę o radę i pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam

Zarejestrowałem się na forum ponieważ już nie wiem co zrobić z moją Astrą....a może Wy pomożecie. Ale zacznę od początku jestem od 2004 roku posiadaczem Opla Astry 1.6 16V (Ecotec). Auto zakupiłem od osoby sprowadzającej samochody z Niemiec (przebieg udokumentowany 131 tys km). Od samego początku jak kupiłem założyłem gaż - wielopunktowy do Asterki. Dwa razy w roku wymieniałem w serwisie filterek od gazu wszelkie ustawienia itp. poprawki przy gazie robił serwis w którym zakładałem. Co 10 tys. wymiana oleju fitry nawet świece by nic "złego" nie działo się na gazie - wiem jak "czuły" jest gaz na te sprawy. Od pewnego czasu zaczynają dziać się rzeczy w silniku których Ja nie potrafię wytłumaczyć - a może WY podpowiecie.

1. Tak jak kiedyś nie było z tym problemu tak teraz notorycznie co 1000 km dolewam olej jakieś 250 ml - nadmieniam że pod samochodem jak stoi kilka dni niema plamy oleju pod autem, silnik oglądany przez mechaniki suchy z każdej strony a mimo to ......olej bierze.... Przy stanie 138 tys. wymieniałem zawory wydechowe bądź wylotowe na 2 garze - dwa pękły w pół. Za samochodem jak się jedzie nie ma widocznego spalania oleju czyli chmurki oleju spalonego po prostu czysta a...ręce opadają.

2. Od jakiegoś 1000 kilometrów zaczyna dziać się tak rzecz - jadąc 120-130 km/h na 5 biegu puszczając gaz silnik spada powoli z obrotów (logiczne) - przy 90-80 km/h silnik zaczyna rwać tj. przód tył przód tył po minięciu 80km/h działa jakby nigdy nic. Przy tym "rwaniu" kilka razy zapaliła się pomarańczowa lampka od silnika na desce ze wskaźnikami.

3. Chyba ostatnia niepokojąca rzecz - zdarza się rzadko ale zdarza. Przy przyspieszaniu zarówno na 4 jak i 5 biegu silnik na dosłownie ułamek sekundy nie daje mocy tj. tak jakby stał w miejscu - jedzie sie i zaraz na ułamek sekundy zero mocy.

Proszę o radę co robić nie znam się zbytnio na silnikach, elektryce itp. a nie chce jechać do jakiegoś serwisu bądź warsztatu i zapłacić jak za zboże a i tak nie będzie usterka usunięte. Doradźcie co robić - co ewentualnie wymienić. Niestety muszę jeszcze przynajmniej z dwa latka pojeździć tym autkiem a nie chcę by już zupełnie się rozleciało.

Dziękuję za ewentualne podpowiedzi i pozdrawiam fire998

[ Dodano: Wto Kwi 08, 2008 10:49 ]

A zapomniałem dodać - rok produkcji 1996

https://forum.opel24.com/topic/9444-prosz%C4%99-o-rad%C4%99-i-pomoc/

witaj. co do spalania oleju to te silniki lubią brać,ale w Twoim przypadku to jeszcze nie wiele,zużycie oleju jak sugeruje producent może być do 0.7 l na 1000 km, poszukaj na forum bo wiele osób o tym pisało

co do szarpania i braku mocy w jakiś określonych sytuacjach,musisz sczytać błędy,ponieważ jest sygnalizowana jakaś usterka,sczytanie błędu pokaże czego sie czepić,nie musisz jechać na kompa,zrób to sam,zaoszczędzisz parę zł. tak to zrobisz http://astra.autokacik.pl/diagnostyka.html powodzenia

https://forum.opel24.com/topic/9444-prosz%C4%99-o-rad%C4%99-i-pomoc/#findComment-275889