Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W mojej merowie nie działa wiatrak na chłodnicy . Wczoraj zapalił mi się błąd silnika na desce . Po powrocie do domu pogrzebałem w necie i diagnoza rezystor.   Zamontowałem nowy ,który jest w obudowie wiatrak. Nic to nie dało , wiatrak odpala na kilka sekund i się wyłącza i znowu błąd silnika P1482 . Jak silnik ostygnie błędy można skasować. Silnik pali ok. Może ktoś miał taki problem . Proszę o pomoc. 

https://forum.opel24.com/topic/96773-nie-dzia%C5%82a-wentylator-na-ch%C5%82odnicy-b%C5%82%C4%85d-p1482/

Witam . Przepraszam za błędy ale mój telefon robi co chce. Czytałam już wiele i piszą że to może być wina sterownika silnika. A inni że to tylko przekaźniki. Już nie mam pojęcia. Mam Merivę A 1.6 16v benzyna.  Proszę o pomoc .

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3821410.html

Oczywiście na start sprawdzić przekaźniki pod maską zapewne pod podszybiem.

Czy przy załączaniu klimatyzacji startuje wentylator czy też nie?

Witam. Wybieram się dziś rozebrać podszybie. A może podasz mi które to przekaźniki , Klima też mi nie startuje . Czytałem i szukałem kolego na necie ale prawie zawsze jest winny sterownik silnika . Sprawdzałem OBD2 el327 na bt.

Screenshot_2023-04-22-14-38-34-555_org.prowl.torque.jpg

Takie błędy pokazały się tylko raz

Screenshot_2023-04-22-16-07-27-540_org.prowl.torque.thumb.jpg.e80c168b516d673e145c4074d7126c72.jpg

A te błędy wywala tylko na ciepłym silniku. Wentylator rusza tylko na parę sekund i wyskakuje błąd na desce . Jak zdejmę kabel z czujnika temperatury wiatrak odpala chyba najwyższy bieg z obrotami.

Wentylator od klimy nie rusza a to jest chyba ten sam od chłodnicy.

Klima jest szczelna . 

Model silnika i rocznik znasz?

edit

przy akumualtorze 3 przekaźniki nie na podszybiu

meriva aaaa.jpg

merivaaaaaa.jpg

Edytowane przez waldek2020

Witam tam jest jeden przekaźnik .

2004 r 1.6 16v 74kw 

Coś takiego to chyba Z16XE

11-17-54-ca9892f3-ea74-4032-b3ac-af1336664ece.jpg

Taki jasno brązowy.

Kolor przekaźnika 

Znalazłem coś takiego.

12-15-33-opel_5857634.jpg

Witam. Ze schematu wynika że koło akumulatora jest tylko przekaźnik 3 biegu. A bieg 1 i 2 jest pod szybą .Sprawdzałem w programie schemat bezpieczników i przekaźników . 

No tak dla twojego jest jak piszesz pod podszybiem, program masz to wiesz jak masz podać minus żeby go załączyć.