Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.
Na wstępie zaznaczę że problem jest złożony i nie wiem czy podpiąć go pod elektrykę czy pod silnik.

Pacjent: Astra G OPC 2.0 16V silnik X20XER (w oryginale) posiada LPG

Problem spowodowałem sam, przymierzałem się do wymiany sprzęgła. Pożyczyłem od znajomego belkę do podwieszenia silnika i przymierzałem jak ją założyć. Chwila nie uwagi i łańcuch spadł na akumulator powodując zwarcie tak duże zaczęła się topić masa która przykręcona jest do ECU. Izolacja tego przewodu zeszła na na odcinku 30cm. Po tym zdarzeniu rozebrałem wiązkę praktycznie całą i kabel po kabelku sprawdziłem. Uszkodzony przewód masy wymieniłem, przy okazji tej zabawy wyczyściłem wszystkie styki mas. Po złożeniu opel kręcił ale nie odpalał. Komputer wskazywał tylko jeden błąd, nie powtórzę dokładnie bo był nie ciągły i od razu skasowałem ale dotyczył spadku napięcia na module sterowania silnikiem. Po kilku próbach, sprawdzeniu iskry, podmianie cewki, sprawdzeniu wtrysków od Pb zauważyłem że w kolektorze dolotowym stoi ogromna ilość paliwa, na dnie bite 2cm. Po wyczyszczeniu kolektora poskładaniu wszystkiego na nowych uszczelkach opel odpalił ale od razu wkręcił się na 6000obr. Po kolejnym rozebraniu dolotu paliwa już nie było, obroty spadły ale tylko do 3500.
Nie chcąc męczyć silnika kupiłem nowy silniczek krokowy MYLE, pożyczyłem przepływomierz z X20XEV na podmiankę. Kupiłem sondę 5WK oryginał i...
Kompromis jaki uzyskałem, opel jeździ, moc jest niema błędów, ale jeździ na odpiętym krokowcu i ustawionych obrotach na śrubie zderzakowej. Po podłączeniu krokowca 3500 obrotów i stoją równo. Krokowców w sumie mam już 3, czyli stary, nowy z popularnego portalu aukcyjnego z dziwnym logo GETZ i jeszcze jeden nowy ze sklepu MYLE na żadnym nic się nie zmienia.
Mając nadzieję że wszystkie 3 się zacinają zrobiłem taki test. Przykręciłem chiński krokowiec do przepustnicy ale wtyczkę podłączyłem do tego ze sklepu poza silnikiem. O dziwo przy dodawaniu gazu krokowiec pracuje poprawnie, zamyka i otwiera płynnie i nie na maxa.
Nie mam dostępu do lepszego testera, mam tylko ten DELPHI z głowicą MULTIDIAG ale skoro odpala, jeździ, błędów niema, to chyba problem mechaniczny?
Przed tym zdarzeniem działy się jakieś cuda bo świeciła się chłodnica i wiatrak od klimy ciągle biegał. Ale wymieniłem termostat (nie pomogło) wymieniłem czujnik temp. (nie pomogło) dopiero wymiana sterownika od wiatraków i czujnika od klimatyzacji rozwiązało problem.

Wyłysiałem już przez ten samochód, doradźcie coś. Mam go 9 lat, szkoda mi go :)

...ok nikt nic. To powiedzcie mi jakiego kompa kupić. W moim sklepie po moich rabatach mogą mi ogarnąć TECH 2 1670zł. Ale widzę w necie że są też same kabelki do laptoka po 200~400zł. Da tym radę np. usunąć wartości zadane biegu jałowego tzn. zresetować? Na blacharni taki komp za 1600zł nie bardzo mi się przyda, ale te kilka stówek bym zainwestował sam dla siebie żeby mieć.
I kolejne pytanie ten TECH 2 aktualizuje się kartą 32mb... no tego to nie pojmuje. TECH jest do opla i jeszcze jakiegoś japońca ale że co do kupię kartę i będzie też do BMW?

Jak by ktoś mógł oświecić.

Edytowane przez Josiek

https://forum.opel24.com/topic/96782-astra-opc-obroty-na-biegu-ja%C5%82owym/