Skocz do zawartości

Podklejka pod sufitem odpada, paruja szyby,czasem dlugo pali

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupilem Astre '92 r. w benzynie 1.6. Jest to moj pierwszy samochod,jestem wiec raczje laikiem. Chce nim bezpiecznie jezdzic wiec pierwsze co zorbilem to zakupilem komplet amortyzatorow Kyabe-leza i czekaja na montaz. Mam kilka problemow i zwiazanych z nimi pytan.Ostrzegam ze wczesniej okazjonalnie jezdzilem "ojcowym" Fordem FOcusem Kombi z 99r. wiec moze porownywac nie powinienem,ale to jedyny punkt odniesienia jaki mam.I tak:

1. Szyby strasznie prauje.Slyszalem ze to mzoe byc filtr powietrza.Nie sa one drogie,ale czy warto kupic jakikolwiek? Montuje sie go po otworzeniu maski,kolo szyby?

2.Podklejka pod sufit odpada towrzac baldachim.W sumie dizwna przypadlosc.Chodzi oczywiscie o sam material.Maice jakies propozycje? Pod opadajacym materialem jest taka stara gabka ktora raczej sie kruszy i trzymac np na folie klejaca nie bedzie.

3.Wspomaganie w porownaniu z Focusem jest raczej mierne,gdzie jest plyn od wspomagania kierowcy?

4.Samochod rano i wieczorem jak dlugo postoi odpala nie od dotyku,trzeba sekunde dluzej potrzymac zaplon.Nie jest dramatycznie ze sie boje ze nie odpali,ale byc moze to zapowiedz czegos wiekszego.

5.Oplaca sie robic nadkola ze wzgleduu na rdze? Blacharka jest w naprawde dobrym stanie oprocz obu tylnych nadkoli ktore rdzewieja,kolo baku niestety tez. Oplaca sie to robic, i jaki to moze byc koszt? Slyszalem sprzeczne opinie.

6.Radio.Mam standardowe radio Blaupunkt 300.Poza tym ze dziala tylko jeden glosnik,to niestety po wymianie na jakis mlodszy sprzet nie chce on chodzic.Jestem raczje laikiem,ale tam sa dwie kostki (czarna i brazowa) i przewod od antenty ktorych nie da sie pomylic przepinajac bo sa one odpwoiednio uformowane no i niestety po podlaczeniu tego drugiego radia(nie jest nowe,ale tez blaupunkt z jakims tam cd) niestety nawet sie nie wlacza.

Spodziewam sie ze pytania te,brzmia naprawde prostacko,ale od czegos trzeba zaczac.Wizyta u mechanika to na pewno,ale przed juz wole byc przygotowany przynajmniej teoretycznie.

https://forum.opel24.com/topic/9747-podklejka-pod-sufitem-odpada-paruja-szybyczasem-dlugo-pali/

Witam

Swojego opla kupiłem ponad 3 lata temu i przerabiałem większość tych rzeczy o których piszesz. Parujące szyby-sprawdź czy dobrze jest założona uszczelka i plastik w przedziale silnika może dostawać się woda, dokładnie wymyj szyby od środka ale filtr i tak pewnie będzie do wymiany, zobacz też czy autko nie jest zawilgocone pod podłogą. Podsufitki przy astrach lubią się odklejać, ja jakieś 6 miesięcy temu sobie z tym poradziłem, przykleiłem nowy materiał zwał się REMONTOWA coś jak by filc tylko cienki + klej BONATERM A-plus 2x0,5L trzyma do dzisiaj, to specjalny klej do takich spraw bezzapachowy po 48h ja mam wersje hatchback wyjęcie podsufitki to była pestka a tak to wyglądało:

http://picasaweb.google.com/adiada84/Opel

Jeśli chodzi o radio opel ma logikę zapłonu, przy kostce musisz zamienić 2 przewody jeśli dobrze pamiętam to czerwony i żółty, inaczej radio będzie chodziła ale przy włączonym zapłonie, radio które zakładałeś będzie chodziło ale po zapłonie przepnij przewody a będzie git.

https://forum.opel24.com/topic/9747-podklejka-pod-sufitem-odpada-paruja-szybyczasem-dlugo-pali/#findComment-273074

adamex,pierwszy post a ja piesni pochwalne bede wyspiewywal na Twa czesc. Rozumiem ze ta zmurszala gabke pod ta podsufitka usunales,tak? Jesli chodzi o radio, to wystarczy ze przepne te dwa przewody? To oplowskie dzila zawsze,nawet przy wylaczonym zaplonie, to,co wsadzilem w ogole. Jak napiszesz czego mam szukac w internecie to sobie znajde,nie wiem haslo,cokolwiek.

https://forum.opel24.com/topic/9747-podklejka-pod-sufitem-odpada-paruja-szybyczasem-dlugo-pali/#findComment-272960

1. Szyby strasznie prauje.Slyszalem ze to mzoe byc filtr powietrza.Nie sa one drogie,ale czy warto kupic jakikolwiek? Montuje sie go po otworzeniu maski,kolo szyby?

w każdym aucie szyby parują, sprawdź czy nie masz wody w aucie, czy ci nie wcieka podczas deszczu, czy nie masz mokro, szyby umyj a filtr to nie powietrza, tylko przeciwpylkowy i jest pod szybą jak zdejmiesz wycieraczki i ten plastik odkręcisz to tam go znajdziesz.

2.Podklejka pod sufit odpada towrzac baldachim.W sumie dizwna przypadlosc.Chodzi oczywiscie o sam material.Maice jakies propozycje? Pod opadajacym materialem jest taka stara gabka ktora raczej sie kruszy i trzymac np na folie klejaca nie bedzie.

Ja po kupnie astry (a mam tą co ty :/ ) to wogóle nie mialem tam materialu, jedynie jakąś czarną tekture która się kruszyla. Wyjalem to, w hurtowni tapicerskiej kupilem material na podsufitke i klej, przykleilem i spoksik :) Tobie wystarczy raczej zerwać stary material tak żeby nie poniszczyć, kupic klej i na nowo przykleić

3.Wspomaganie w porownaniu z Focusem jest raczej mierne,gdzie jest plyn od wspomagania kierowcy?

wspomaganie w astrach różnie bywa, jedni mają lepsze inny slabsze, ja też mam porównanie z innymi autami i powiem ci że nie tylko astry tak mają. Jednym sprawuje się lepiej innym troche gorzej. Z moim porównaniem to moja astra ma takie w miare dobre, ale wracając do tematu zbiornik z plynem wspomagania jest po otwarciu maski, stojąc przodem do silnika, po lewej od akumulatora, taki czarny zbiorniczek, ksztaltu "jajka" :)

4.Samochod rano i wieczorem jak dlugo postoi odpala nie od dotyku,trzeba sekunde dluzej potrzymac zaplon.Nie jest dramatycznie ze sie boje ze nie odpali,ale byc moze to zapowiedz czegos wiekszego.

Ja też nie odpalam od strzalu tylko sekunde do dwóch muszę pokręcić i odpala. Mam tak już prawie rok (czyli od kupna) i nic się więcej nie dzieje. Sekunda dlużej poczekać to nie jakiś dlugi czas. Zapowiedź czegoś większego by byla gdyby ten czas się wydlużal, albo by przestal odpalać, ale jeśli po sekundzie do dwóch odpali to nie ma się co martwić. Nie zawsze auto zlapie od strzalu. U mnie raz zlapie momentalnie a czasem musze pokręcić. Ale co to jest 2 sek? :| da się żyć :)

5.Oplaca sie robic nadkola ze wzgleduu na rdze? Blacharka jest w naprawde dobrym stanie oprocz obu tylnych nadkoli ktore rdzewieja,kolo baku niestety tez. Oplaca sie to robic, i jaki to moze byc koszt? Slyszalem sprzeczne opinie.

jeśli to rdza i nie ma dziur to jest kwestia przeszlifowania do zdrowej blachy, konserwacja i lakier, a jeśli są już dziury to powoli trzeba zbierać na reperaturki i je wstawiać, potem konserwacja i lakier wiadomo :D

Moim zdaniem warto rdze szlifnąć i prysnąć konserwacją, ale wiadomo są to koszty, jest robota, na nowo malowanie...

Ja czekam aż zrobią się dziury kwalifikujące element do wymiany, potem pożądna konserwacja i lakier. Kupilem auto z dziurawym nadkolem (rdza zjadla) i progami, wymienilem progi, wstawilem reperaturke w nadkole, konserwacja i lakier. I mam nadzieje że pare lat wytrzyma. Tak ja podchodze do sprawy rdzy.

6.Radio.Mam standardowe radio Blaupunkt 300.Poza tym ze dziala tylko jeden glosnik,to niestety po wymianie na jakis mlodszy sprzet nie chce on chodzic.Jestem raczje laikiem,ale tam sa dwie kostki (czarna i brazowa) i przewod od antenty ktorych nie da sie pomylic przepinajac bo sa one odpwoiednio uformowane no i niestety po podlaczeniu tego drugiego radia(nie jest nowe,ale tez blaupunkt z jakims tam cd) niestety nawet sie nie wlacza.

Radio... jeśli ci nie dziala to przekręć kluczyk w stacyjce jeśli wtedy zadziala to możesz tak zostawić, albo zamienić dwa kabelki i będzie dzialalo nawet bez kluczyka, a jeśli to nie to to będziemy szukać dalej

https://forum.opel24.com/topic/9747-podklejka-pod-sufitem-odpada-paruja-szybyczasem-dlugo-pali/#findComment-272922

tylko przeciwpylkowy i jest pod szybą jak zdejmiesz wycieraczki i ten plastik odkręcisz to tam go znajdziesz.

Nic się nie odkręca nawet 1 śrubki, tylko ściąga plastik.

https://forum.opel24.com/topic/9747-podklejka-pod-sufitem-odpada-paruja-szybyczasem-dlugo-pali/#findComment-272877

jak zdejmiesz wycieraczki i ten plastik odkręcisz

Nie zdejmuj wycieraczek i nic nie odkręcaj.Podnosisz maskę,pod szybą jest taka długa czarna guma w poprzek auta-zdejmujesz,potem zdejmujesz taki szerszy plastik i widzisz wspomniany filtr.Wyjmujesz i wkładasz nowy.Koszt-24zł,ja miałem wprost z hurtowni po cenie dla warsztatów-13zł...W każdym razie niedużo.

Szyby strasznie prauje.Slyszalem ze to mzoe byc filtr powietrza

Niestety mam ten sam problem...wymieniłem filtr powietrza kabiny(czy też przeciwpyłkowy jak kto woli),odkurzam auto(piasek ponoć trzyma wodę),nic nie cieknie,wszystko ok,a ciągle mam zaparowane szyby...Jak jadę sam to ok,ale jak wezmę ze 2 osoby to kosmos..o deszczu na dworze nie wspomne,bo nic nie widac..Nie wiem już co z tym fantem robić.

Z tą rdzą-jak nie ma jeszcze dziur i nie masz dużo pieniędzy spróbuj sam zabezpieczyc na ile masz możliwości i zdolności-szkoda tak zostawić żeby się autko psuło.

Pozdrawiam!

https://forum.opel24.com/topic/9747-podklejka-pod-sufitem-odpada-paruja-szybyczasem-dlugo-pali/#findComment-272869

Klej juz zakupilem, zajme sie podsufitka w wolnym czasie.Zdam na pewno relacje.

Nadkola juz sa troche rpzezarte,bede chyba musial pocekac i je wymienic.

Radio podlacalem ( po prostu przepinalem kostki,a pomylic ich sie nei da) i niestety nawet po przekreceniu kluczyka nie startowalo. A jak to ejst z kostkami ISO? Bo tam mam dwie: brazowa i czarna.Kostka iso z tego co zdazylem ie zorientowac je laczy.Moze cos z tmy pokombinowac?

https://forum.opel24.com/topic/9747-podklejka-pod-sufitem-odpada-paruja-szybyczasem-dlugo-pali/#findComment-272745

A jak u was jest z tą uszczelka pomiędzy przednią szybą a tym plastikiem co jest pod wycieraczkami? U mnie w 3 miejscach odstaje ten plastik, wczoraj myłem auto otworzyłem drzwi a tu pod pedałem gazu kałuża :wink: wody!!! Jeśli tamtędy dostaje się woda to nowy filtr nic nie pomoże, woda dostaje się do środka wiadomo wilgoć, chociaż u mnie szyby nie parują po wymianie filtra.

A co do tego radia mikeman zrobiłem fotki moich kostek przy radiu. Wcześniej miałem takie jakieś DENVER żeby chodziło na postoju trzeba było zamienić przewody, w samochodzie, mam zaizolowane tylko 2 przewody czerwony i czarny na 100% to one były zamieniane a z tego co pamiętam to czarny był dołąnczany do czerwonego bo chyba "masa" jest na antenie, Na zdjęciach zwróć uwagę że czarny jest połączony przez kostkę z kolorem żółtym w radiu, teraz mam JVC KD-G332 i tam po prostu łączysz żółty z czerwonym jeśli radyjko ma grać bez włączonego kluczyka. Z tego by wynikało że kolor czarny w kostce samochodu pełni role taką jak przewód żółty w radiu,

http://picasaweb.google.pl/adiada84/Opel

https://forum.opel24.com/topic/9747-podklejka-pod-sufitem-odpada-paruja-szybyczasem-dlugo-pali/#findComment-272486

• 2 tygodnie później...
Gość Anonymous

problemem parujacych szyb moze byc zatkana rurka odprowadzajaca wode miedzy wspomniamym juz filrem przeciwpylkowym(dokladnie jego obudowa) a komora silnika. Ja mialem zapchana ta rurke a poza tym woda lala mi sie do srodka poprzez w/w filrt bo miedzy obudowa filtra a ta rurka bylo zawalone syfem. Poza tym porzadnie wyszusz auto (powyjmuj dywaniki) i zosta na sloncu najlepiej z otwartymi szybami i szybrem ( o ile masz).

https://forum.opel24.com/topic/9747-podklejka-pod-sufitem-odpada-paruja-szybyczasem-dlugo-pali/#findComment-270828

• 6 lat później...

W sprawie wody przy nogach kierowcy i pasażera przedniego - u mnie było to przyczyną źle włożonego tego plastiku nad filtrem p-pyłkowym. Poprawnie włożony musi być ciasno bezpośrednio po szybą.

W sprawie suszenia auta to wyjąłem fotele, plastiki z okolic skrzyni biegów, gąbkę pod nogami uciąłem pod regulacją ogrzewania i suszyłem ok. tygodnia. Ponowny montaż i koniec z parą ;)

https://forum.opel24.com/topic/9747-podklejka-pod-sufitem-odpada-paruja-szybyczasem-dlugo-pali/#findComment-578732