Gość Anonymous Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Witam Problem polega na klasycznym szarpaniu przy ruszaniu z pierwszego biegu walczę z tym bez skutecznie od ponad roku a więc tak szarpanie czasem jest mocniej odczuwalne mało co silnik nie wyskoczy a czasami zanika niemal całkowicie wszystko tylko przy ruszaniu z miejsca kolejne biegi wszystko idealnie Wymieniłem : przewody WN, świece, cewko-moduł dis, kompletne sprzęgło tarcza i docisk, czyszczenie silnika krokowego + zawór egr wszystkie filtry łącznie z filtrem paliwa oleje silnika skrzyni to by było na tyle z grubsza dokupiłem euroscana celem diagnozy pierwsze co znalazłem to bład 1640 Usterka układu sterowania zapłonem z czterema cewkami wymieniłem moduł dis problem szarpania nadal pozostał rozmawiałem z mechanikiem powiedział ze to sprzęgło początkowo wymieniłem samą tarcze wydawało mi sie że problem znikł jednak po kilku dniach jazdy znowu to samo szla.... mnie trafia zamówiłem kompletne sprzęgło luka po wymianie to samo niewielka poprawa i znowu po paru dniach szarpie raz szarpie raz nie w końcu czepiłem sie poduszek wymiana nie przyniosła efektu jak szarpał tak szarpie tak mnie to denerwuje ze brak mi słów do opisania mojej złości autko przywiozłem dla siebie z niemiec jestem drugim właścicielem ma przejechane 112 tys km i wszystko udokumentowane i taki problem przy takim przebiegu silnik pracuje bardzo ładnie i równo a co powoduje te szarpanie to zielonego pojęcia nie mam wyczyściłem ostatnio całą komorę wtryskiwacza paliwa żadych błędów na euroscanie zostaje chyba tylko wymiana sterownika proszę o jakieś porady mam naprawdę dość tego auta oznaczenia silnika to x16szr   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/9775-vectra-b-szarpanie-i-brak-si%C5%82-do-walki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAROMV6 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Spotkałem się też kiedyś z tym samym i tylko przy ruszaniu, ale tam po wymianie sprzęgła objawy ustąpiły. Dodam, że działo się to tylko przy gorącym silniku po przejechaniu przynajmniej kilkunastu km. Zastanawia mnie dlaczego po każdej wymianie sprzęgła masz poprawę na jakiś okres. Może problem tkwi z niewłaściwym montażem lub coś nie tak jest z wałkiem sprzęgłowym?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/9775-vectra-b-szarpanie-i-brak-si%C5%82-do-walki/#findComment-272879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 DAROMV6 dziekuje Ci za zainteresowanie postem siedziałem dziś cały dzień przy tym i sprawa się wyjaśniła mianowicie czujnik temperatury wody od strony kolektora ssącego był uszkodzony fizycznie główka do której był podłaczony przewód ruszała sie na boki zakupiłem nowy za 12zł kur.... ma... i wszystko chodzi naprawde jak ma chodzić szarpniecia ani kszty pozdrawiam wszystkich chciałbym zeby ten post był jak najbadziej przydatny dla innych ludzi którzy tracą głowe nad swoim autem czasem najprostrza rzecz jest własciwa pozdrawiam raz jeszcze   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/9775-vectra-b-szarpanie-i-brak-si%C5%82-do-walki/#findComment-272799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kill3rReaper Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 czujnik temperatury wody od strony kolektora ssącego był uszkodzony fizycznie To to może mieć cokolwiek wspólnego z szarpaniem podczas ruszania? U mnie jest to samo. Jak się silnik zagrzeje, to czasami rusza dobrze, bez szarpania, a czasami źle i jak ruszę z obrotów > 1500 to szarpie jakby silnik miał z ramy wyskoczyć... DLatego muszę leciuteńko gazu albo w ogóle, i powolutku sprzęgłem... Możesz opisać gdzie ten czujniczek się znajduje??   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/9775-vectra-b-szarpanie-i-brak-si%C5%82-do-walki/#findComment-272752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi