Piotr0890 Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Na początku problem pojawił się z wycieraczkami - w pozycji pracy przerywanej zatrzymywały się wyżej niż zazwyczaj. Postanowiłem sprawdzić czy to wina przekaźnika. Wyjąłem przekaźnik R12 żeby przeczyścić styki i spaliło mi bezpiecznik 30A (nr 14) zapewne podczas wkładania przekaźnika. Podłączyłem wycieraczki na krótko pod światła drogowe (kabel żółty tj. bieg 1 i brązowy czyli masa). Wycieraczki oczywiście pracują tylko na 1 biegu, ale działają. Nie pali bezpiecznika od świateł drogowych. Silnik pracuje bez zgrzytów, pisków. Nie widać żeby było mu "ciężko". Kupiłem nowy bezpiecznik 30A, włożyłem i po 1 sek pracy wycieraczek znów go spaliło. Dodam, że nie miałem żadnych przygód z wycieraczkami ani z przełącznikiem przy kierownicy poza w/w zatrzymywaniem się wyżej niż powinny. Odłączyłem ponownie kostkę od silniczka przednich i założyłem nowy bezpiecznik (na próbę 10A) - przekaźnik ładnie sobie cyka jak załączę manetką wycieraczki, spryskiwacze też. Tylna również pracuje. Kostka na podszybiu czysta i sucha. Zafira 07.2001.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/97883-wycieraczki-pali-bezpiecznik-30a-zafira-a-18-125km-2001/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi