Gość Anonymous Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Witam Wszystkich, To mój pierwszy post, proszę więc o odrobinę wyrozumiałości... Mam od około 2 miesięcy Opla Signum 1,9 CDTI (150kM) z automatyczną skrzynią biegów (rocznik 11.2005 - nowy model). W czasie jazdy w pozycji dźwigni D auto ma problem ze zmianą biegu z 2 na 3. Wygląda to następująco: trzymając stałe obroty (około 2000) skrzynia zmieniając bieg z 2 na 3 na chwilę sama "podkręca obroty jak gdyby ślizgając się na biegu jałowym" - po chwili następuje zmiana biegu i szarpnięcie wraz z głośnym i odczuwalnym uderzeniem. Jakie mogą być przyczyny złej pracy auta? Proszę o pomoc. Pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/9915-kopni%C4%99cie-automatu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2008 Witaj. Coś mi się wydaje ze czeka cie gruba naprawa.... napewno problem nie zniknie... jeśli już będzie się pogłębiał a przez to szarpanie rozwalisz skrzynie.... proponuje na początek sprawdzić poziom oleju w skrzyni... Jeśli jest ok to wydaje mi się że problem leży po stronie jednego z zaworków znajdujących się w sterowaniu skrzyni.... miałem ten sam problem i dalej jeździłem aż w końcu skrzynia miała problem z ruszaniem stuknięcie występowało w momencie ruszania.... koszt naprawy ( niestety ) 4000 zł i to nie tak znowu drogo... bynajmniej w Warszawie... proponuje udać się szybciutko do serwisu... może w twoim przypadku usterke da się usunąć bez wyjmowania skrzyni.... ale nie sprawdzisz tego bez zdejmowania obudowy sterowania i sprawdzenia ciśnienia:).... nie jestem mechanikiem i moze gadam brednie ale tyle razy mechanicy wyjmowali juz moją skrzynie ze czlowiek zdazy się nauczyć conieco:) pozdrawiam i powodzenia   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/9915-kopni%C4%99cie-automatu/#findComment-256447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi