Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Z góry przepraszam jeżeli tworzę temat, na który być może już była prowadzona dyskusja ale nie ukrywam, że nic na ten temat nie mogłem znaleźć. W każdym bądź razie jestem nowym posiadaczem Opla Astry H z 2007 roku w wersji kombi. W autku zamontowane znajdowało się fabryczne radio CDC 40 Opera. Do dnia dzisiejszego wszystko było w porządku, aż do momentu odłączenia zasilania od radia. Zrobiłem to w celu wyciągnięcia tzw. Security Code, by w niedalekiej przyszłości jak zakupie OP-Coma mógłbym podjąć próbę ewentualnych zmian w swoim autku. Wyciągniecie Security Code jak najbardziej przebiegło pomyślnie za pomocą zewnętrznego programatora CH341A. Po tym radyjko skręciłem, podłączyłem kostkę ISO i jedyną reakcją było charakterystyczne brzęczenie wbudowanej zmieniarki w radio. Na wyświetlaczu udało mi się wychwycić, iż zakładka radia "nutka" pojawiła się dosłownie na sekundę i zniknęła. Jest możliwość sterowania BC pojazdu z pozycji radia jak i z kierownicy, wejścia w ustawienia ale brak zakładki z radiem. Proszę o podpowiedź jak rozwiązać ten problem. Czy radio mimo iż było zalogowane (nie wylogowałem go, jedynie zaczytałem plik .bin z niego w celu uzyskania Car Pass) trzeba ponownie zalogować czy może coś uległo uszkodzeniu? Nadmienię, że wszelkie czynności wykonuje na tym samym aucie. Nie próbuje zamontować radia w innym aucie bądź z innego auta. Z góry dziękuje za wszelkie rady i odpowiedzi. Pozdrawiam. 

Edytowane przez Zidix

https://forum.opel24.com/topic/99592-cdc-40-opera-problem-astra-h/

Może poprostu czegoś nie podłączyłeś?

https://forum.opel24.com/topic/99592-cdc-40-opera-problem-astra-h/#findComment-807365

3 godziny temu, waldek2020 napisał:

Może poprostu czegoś nie podłączyłeś?

Raczej mało prawdopodobne. Wiązka wygląda w porządku, prócz tego jest tylko antena. Kilkukrotnie sprawdzałem. Sprawdzałem też czy pamięć EEPROM ma zasilanie, pokazuje stałe 5V nie zależnie czy silnik pracuje czy kluczyk znajduje się w pozycji zapłonu. Oryginalny wsad kilkukrotnie programowałem oraz weryfikowałem. Wedle programu wszystko jest okej. W załączniku plik .bin, może ktoś będzie miał chwilę żeby zerknąć czy wszystko jest okej z tym wsadem na 100%. Kończą mi się już pomysły, co może być nie tak. Może wgranie wsadu z innego radia z przerzuconym Car Pass z mojego? Tyle, że kompletnie nie wiem jak mógłbym dokonać takiej edycji.

astrah_cdc40opera_moja.bin

Edytowane przez Zidix

https://forum.opel24.com/topic/99592-cdc-40-opera-problem-astra-h/#findComment-807370