Rafaellowarszawa Opublikowano 29 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2024 Witam wszystkich. Opel Zafira A 1.8 125 km 92 kw tylko benzyna bez LPG prod 10/2003 Przebieg 215 tyś ( oryginalny- nie kręcony) Od jakiegoś czasu próbowałam zlokalizować usterkę W marcu 2024 wymiana tarcz/klocków P+T. Od połowy kwietnia nagle zaczęła się pokazywać kontrolka ABS/Trakcja : Rano przy przekręceniu zapłonu. Po zgaszeniu i ponownym przekręceniu kontrolki gasły ale podczas jazdy znowu się zapałały ( niezależnie od przejechanego dystansu, hamowania, rodzaju nawierzchni).. Co zrobiłem. Odpiąłem przewody ABS od piasty do czujnika. Na trochę pomogło a później znowu. Przeczyściłem klemy na Aku i styki. Dodatkowo posmarowałem smarem miedzianym Pokazywał błędy ( program Car Scanner)... P0335 - nieprawidłowy sygnał prędkości obrotowej silnika (obr/min) C3895(00) U3111(7F) OpCom ( chińczyk ) nie pokazywał błędów Wczoraj ( 28.6) wymieniłem akumulator na nowy ( Banner 60ah PR.rozr 540). Taki sam jak wcześniejszy). Dzisiaj Po przekręceniu zapłonu nie gaśnie ABS/Trakcja Kilka razy drgnęła wskazówka prędkościomierza ( do 10/20km/h - przy wyłączonym silniku ). Zgaszenie /włączenie zapłonu i znowu kontrolki nie gasną... Po powtórzeniu 4-5 razy w końcu kontrolki gasną.. Czy macie pomysły co może być tego przyczyną?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/99995-zafira-18-prod-102003-problem-z-kontrolkami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi