FORUM OPEL 24: Opel Vivaro ciężko zapala - FORUM OPEL 24

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Opel Vivaro ciężko zapala

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Paweł_K 

• Grupa: Użytkownik
  • Postów 1
  • Model pojazdu:Opel Vivaro
  • Rodzaj silnika:1.9 DI 82KM
  • Typ nadwozia:Pełne
  • Posiadasz LPG:NIE DOTYCZY

Napisano 02 maj 2011 - 21:53

Witam wszystkich użytkowników i administratorów jestem nowy i z góry przepraszam jesli umieszczam w złym miejscu mój post. Przejdźmy do rzeczy, w Was ostatnia nadzieja.
Mam opla vivaro 2004 rok 1.9 DI 82KM, problem polega na tym że auto na zimnym silniku nawet jesli jest AŻ 10 stopni na + i poniżej tej temperatury auto ma ciężko zapalić im niższa temp tym gorzej tzn długo trzeba kręcić a jak już zapali to bardzo wolno wchodzi na obroty i jak wrzuce bieg wciskam gaz auto traci moc i niema siły jechać jakby się dławiło, dotyczny to temperatury teraźniejszej czyli 5-15 stopni na plusie w zime w temp -20 odpalenie jest cudem jak odpali klekocze jak traktor i przez 10 minut musi stać zapalony żeby złapał temp i miał siłe jechac inaczej nie da rady jechać. Naprawione są wtryski jeden jest nowy i jeden jest regenerowany, były sprawdzone dwukrotnie i działają bez zarzutu, nie leją. Zaufany mechanik ostatnio podłączał go pod komputer i wychodziło na to, ze to wina pompy wtryskowej że na rozruchu daje zbyt małe ciśnienie i to dlatego nie chce zapalić DZIŚ ZAŁOŻYŁ NOWĄ POMPE I JEST TROSZKE LEPIEJ ALE NADAL TO SAMO ! już brak mi siły, dołożyłem do niego kupe kasy już a on nadal nie jeździ. Może ktoś z Was Panowie miał już taki przypadek i rozgryzł go ? Ja już odchodze od zmysłów bo komputer pokazuje że wszystko jest dobrze a on nadal słabo zapala. Oczywiście na rozgrzanym silniku niema żadnych problemów. Przepraszam za chaotyczny opis mojego przypadku ale jestem tak zdenerwowany tym gratem że szok. Z góry dzieki za pomoc, będe bardzo wdzięczny za wszystkie sugestie, pozdrawiam.

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   DAROMV6 

• Grupa: Administrator
  • Postów 8374
  • LokalizacjaBolesławiec
  • Model pojazdu:Opel Omega B
  • Rodzaj silnika:teraz x20xev awtomat ;)
  • Typ nadwozia:amerykanckie
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 02 maj 2011 - 22:41

Działy dobieraj do modelu i danego problemu
Przenoszę do właściwszego działu

0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   lukas1986 

• Postów 3
  • Model pojazdu:Opel Astra III
  • Inna marka:Berlingo 1.9D
  • Rodzaj silnika:1.9 CDTi 120KM
  • Typ nadwozia:Kombi
  • Posiadasz LPG:NIE DOTYCZY

Napisano 18 grudzień 2011 - 18:51

Witam ja mam podobnie jak przed mówca. U mnie mechanik sprawdzał i mam małe ciśnienie na cylindrach i luzy na zaworach. Mówił że to jest przyczyna.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   wojtekcichy 

• Grupa: Forumowicz
  • Postów 440
  • Lokalizacjasw londyn lomza
  • Rodzaj silnika:1.9 di f9k 8v 100bhp
  • Typ nadwozia:van
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 18 grudzień 2011 - 21:43

w vivaro padaja przeplywki,oglnie f9q/f9k lekko pali do -4 bez swiec zarowych

Post edytowany przez wojtekcichy: 18 grudzień 2011 - 21:46

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   mmm8a 

• Postów 6

Napisano 02 luty 2012 - 09:30

witam jezeli jest za male cisnienie sprubowal bym wymienic listwe wtryskowa czesta przyczyna slabego zapalania jest za male cisnienie przez zepsuty lub zacinajacy sie zawor w niej koszt maly ale mamy pewnosc ze teraz to pompa lub wtryski poz....
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   wojtekcichy 

• Postów 440

Napisano 02 luty 2012 - 19:24

listwa wtryskowa jest nie zniszczalna jesli zawor cisnieniowy na pompie jest sprawny,pompa cr wytwarza dosc duze cisnienie i w celu jego ustabilizowania konstruktor umiescil w niej zawor ktory na zasadzie impulsow otwiera sie i zamyka.jesli zatankujemy kilka razy lipne paliwko to zawor ma mentalnosc do niedomykania i blokowania co skutkuje puszczeniem bardzo wysokiego cisnienia na listwe w ktorej siedzi zawor przeciazeniowy(przelewowy) i przez niego pojdzie paliwo,niestety sprezynka w nim wytrzymuje tylko 1 raz.po takiej akcji na szynie uzyskamy cisnienie max 20 bar bo reszta ucieknie przelewem, teoretycznie auto odpali i bedzie klekotac ale napewno nie pojedzie.tak wiec zanim kolejny raz bedziesz planowac zakup listwy(szyny) wtryskowej sprawdz czy paliwo z niej leci przelewem,niewielkie ilosci sa dopuszczalne jak z wtryskow
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mmm8a 

• Postów 6

Napisano 03 luty 2012 - 15:35

Wyświetl postUżytkownik wojtekcichy dnia 02 luty 2012 - 19:24 napisał

listwa wtryskowa jest nie zniszczalna jesli zawor cisnieniowy na pompie jest sprawny,pompa cr wytwarza dosc duze cisnienie i w celu jego ustabilizowania konstruktor umiescil w niej zawor ktory na zasadzie impulsow otwiera sie i zamyka.jesli zatankujemy kilka razy lipne paliwko to zawor ma mentalnosc do niedomykania i blokowania co skutkuje puszczeniem bardzo wysokiego cisnienia na listwe w ktorej siedzi zawor przeciazeniowy(przelewowy) i przez niego pojdzie paliwo,niestety sprezynka w nim wytrzymuje tylko 1 raz.po takiej akcji na szynie uzyskamy cisnienie max 20 bar bo reszta ucieknie przelewem, teoretycznie auto odpali i bedzie klekotac ale napewno nie pojedzie.tak wiec zanim kolejny raz bedziesz planowac zakup listwy(szyny) wtryskowej sprawdz czy paliwo z niej leci przelewem,niewielkie ilosci sa dopuszczalne jak z wtryskow

z tym bym sie niezgodzil opis oki w pozo ale w praktyce zaciety zawor nie puszcza paliwa lub blokuje w jakims stopniu cisnienie nawet jak pompa je wytwozy to zawor nie pusci a jak wiemy do rozruchu jest potrzebne wiecej barow niz jak odpali a jezeli chodzi o listwe to moze i jest nie zniszczalna ale zawor w niej tak a powiedz mi kolego gdzie w polsce jest dobre paliwo? a odnosnie lecacego paliwa z przelewu oki jak pompa jest dobra to poleci ale czy dobrym cisnienien? a propo wolalbym zaczac od listwy niz wtryskow i pompy zawsze to taniej tez mozna sprawdzic listwe poz.....
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   wojtekcichy 

• Postów 440

Napisano 03 luty 2012 - 19:19

zawor na pompie jest otwierany elektromagnesem,zamykany poprzez sprezyne,elektrycznie zawsze pojdzie ale sprezyna nie zawsze poradzi se z tarciem tloka co skutkuje niedomknieciem i zbyt duzym cisnieniem na szynie,paliwo verwa czy v-power nie jest zle
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   mmm8a 

• Postów 6

Napisano 07 luty 2012 - 11:48

Wyświetl postUżytkownik wojtekcichy dnia 03 luty 2012 - 19:19 napisał

zawor na pompie jest otwierany elektromagnesem,zamykany poprzez sprezyne,elektrycznie zawsze pojdzie ale sprezyna nie zawsze poradzi se z tarciem tloka co skutkuje niedomknieciem i zbyt duzym cisnieniem na szynie,paliwo verwa czy v-power nie jest zle

i tak mozna w nieskonczonosc ty ksiazkowo ja z autopsi czy rozbierales kiedys listwe jaki elektro magnes gdzie i w ktorym miejscu czyba pomyliles z czujnikiem cisnienia ktory jest na listwie i jakie sprezyny to dziala na zasadzie tloczka jak przy uk. chamolcowym moze i tam so jakies sprezyny ale to jest w calosci nie rozbieralne tak verwa i v-power tylko czemu takie drogie i zkod pewnosc ze dobre jezdzilem swoim vivaro przez 3 lata na tym paliwie i poszly mi 2 wtryski teraz leje zwykla i czesciej wymieniam filtr [1 rok] i dolewam do ropy raz na jakis czas oleju do paliwa jak do 2sowow daje to lepsze smarowanie ukladu paliwowego na 20l 100mil poz......
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   wojtekcichy 

• Postów 440

Napisano 08 luty 2012 - 17:37

Wyświetl postUżytkownik mmm8a dnia 07 luty 2012 - 11:48 napisał

i tak mozna w nieskonczonosc ty ksiazkowo ja z autopsi czy rozbierales kiedys listwe jaki elektro magnes gdzie i w ktorym miejscu czyba pomyliles z czujnikiem cisnienia ktory jest na listwie i jakie sprezyny to dziala na zasadzie tloczka jak przy uk. chamolcowym moze i tam so jakies sprezyny ale to jest w calosci nie rozbieralne

w pompie cr sa 2 zawory pierwszy otwiera sie przy minimalnym cisnieniu do odpalenia(mechaniczny)a drugi nazwijmy go dozujacy (elektromagnes z tlokiem,zasada dzialania zblizona do el egr)na zasadzie impulsow otwiera sie wypuszczajac paliwo z pompy cr na szyne pod okreslonym przez sterownik cisnieniem.szyna to zeliwna rorka z 7 otworami i przelewem wkreconym na koncu wiec co ty chcesz rozbierac?
napisz co z twojej autopsji bylo powodem uszkodzenia szyny,bo wedlug mnie moze go skrzywdzic cisnienie rzedu 2000 bar a pompa jest w stanie wytworzyc nawet 3000 bar jesli zawor elektryczny na pompie sie zatnie
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   lotpar 

• Postów 1
  • Rodzaj silnika:1.9
  • Typ nadwozia:blaszak

Napisano 13 luty 2012 - 19:02

Witam. czytam to wszystko i postanowiłem sie podzielic wiedzą na ten temat. kupilem opla vivaro 1,9 w salonie nówke i poparu miesiącach ta sama usterka wystąpila .Samochód był na gwarancji więc sie zbytnio niemartwiłem.i oddałem do serwisu. na drógi dzien dostałem zastępczy samochód bo mechanicy nie poradzili sobie z tym problemem.Pracowali nad tym problemem ponad tydzień czasu,rozebrali do gołego silnika ,podmieniali wszystkie częsci tolistwe to pompe ,wtryski ,przewody filter itd. a nawet paliwo dali do analizy,w wolnych chwilach jezdziłem do serwisu z ćiekawości czy już doszli do usterki bo to nietypowa sprawa. już wyczerpali wszystkie możliwosci łącznie elektroniką , ale został jeszcze jedno miejsce- zbiornik paliwa ,zdemontowali, rozebrali i podmienili z innego wraz z przewodami.I to był strzał w 10-tke okazało sie ze pompka ta w zbiorniku ma zbyt małe cisnienie -poprostu działa ale niepodaje odpowiedniego cisnienia do pompy ta zkoleji jak nie dostanie swojej porcji to i nie odda wlaściwego cisnienia.Od tego czasu problemu niema ,samochód jezdzi do dzis. pozdrawiam
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1