krystian_ Opublikowano 21 Października Udostępnij Opublikowano 21 Października Cześć! Mam dość nietypowy/ trudno diagnozowalny problem. Otóż od jakiegoś pół roku, co jakiś czas auto (Corsa F 100KM benzyna, rocznik 2021) dłużej „kręci” przy odpalaniu. Dzieje się to niezawsze, może dwa razy w tygodniu. Głównie na zimnym silniku, gdy odpalam auto po dniu/ dwóch. Chociaż zdarza się, że i na rozgrzanym silniku problem występuje. Kilka razy po takim kręceniu i odpaleniu dostałem komunikat: „Usterka silnika: napraw pojazd” i zapaliła się pomarańczowa kontrolka silnika. Po wyłączeniu silnika i odpaleniu raz jeszcze (bezproblemowo) kontrolka zniknęła. Zazwyczaj jednak komunikat się nie pojawia, tylko auto po prostu dłużej kręci. Teraz tak sięgam pamięcią, to wydaje mi się, że raz czy dwa taki problem też wystąpił już dawno, może dwa lata temu. Ostatnio jednak jest to coraz częstsze. Auto jest serwisowane/ przeglądane stale w ASO, obecnie ma 90tys. przebiegu. W dwóch ASO powiedzieli, że te komunikaty jeśli zniknęly to się nie zapisują, na przeglądzie nic nie wychodzi, co widać gołym okiem. Sugerują, że musiałbym auto zostawić na dłużej a i tak nie ma gwarancji, że zdiagnozują przyczynę, bo problem też może nie wystąpić u nich przez kilka dni. Mówią, żeby przyjechać jak ikonka będzie się świecić stale albo jak nie odpali (lawetą;) Przy odpalaniu z systemu start/ stop podczas jazdy problem nie wystąpił. Czy macie może pomysły, co to może być? Trochę się obawiam, że zostawię auto na kilka dni i nie odpali, albo że coś poważnego się zepsuje, jak będę tak jeździł. Czy jeździć i się nie przejmować? Dzięki za podpowiedzi wszelkie   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/102243-corsa-f-d%C5%82u%C5%BCej-odpala-sprawd%C5%BA-silnik/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin 83 Opublikowano 22 Października Udostępnij Opublikowano 22 Października No mi się wydaje że jeśli był komunikat to w sterowniku będzie zapisane mimo że na desce nic nie świeci. A przynajmniej jeszcze takiego przypadku nie widziałem   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/102243-corsa-f-d%C5%82u%C5%BCej-odpala-sprawd%C5%BA-silnik/#findComment-812568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi