Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

W połowie października miałem kolizję swoim Oplem i realizuję naprawę z OC sprawcy. W związku z tym, że zakres uszkodzeń jest duży (wgniecenie od tylnych drzwi przez nadkole, do bagażnika) zdecydowałem się na naprawę szkody w warsztacie i oddałem samochód do ASO Opla w Gdańsku.

Oczywiście na początku obiecywane było, że wszystko będzie sprawnie, profesjonalnie, a ja niczym się nie martwię, zarówno z ubezpieczycielem, jak i z naprawą i w niedługim czasie odbieram auto jak sprzed szkody.

Po oddaniu zaczęło się wiele problemów. Trudny kontakt, działanie na szkodę klienta (nie chcieli robić geometrii i wymiany zderzaka, mimo że nawet rzeczoznawca ubezpieczyciela uznał to za zasadne), problem z częściami, autem zastępczym i wiele innych.

Obecnie trochę już sobie wyjaśniliśmy, ale pozostał mi jeden problem. Do rozpoczęcia naprawy brakuje jeszcze drzwi, które zostały zamówione nowe, oryginalne (ponoć w Niemczech). Drzwi były zamówione pod koniec października i do tej pory ich nie ma. Oczywiście rozumiem, że na niektóre części można czekać dłuższy czas, tylko Panowie nie są w stanie jakkolwiek określić statusu zamówienia, chociaż szacunkowego terminu otrzymania drzwi i rozpoczęcia naprawy. Twierdzą, że nie są w stanie tego zweryfikować, a drzwi „po prostu któregoś dnia przywozi dostawca” i może to być i jutro albo za pół roku.

I tutaj moje pytanie. W związku z tym, że te ASO ogólnie jest problematyczne, to zastanawiam, czy to jest normalne działanie? Czy może ktoś wie jak to wygląda z tymi częściami, czy naprawdę nie można określić chociaż przybliżonego terminu dostarczenia części i naprawy? Nie znam się na tym, ale dla mnie brzmi to trochę jakby nie wyrabiali się z terminami i w taki sposób zbywają klientów.

Jeżeli mieliście podobną sytuację, może wiecie jak skutecznie z czymś takim działać (oprócz „głuchego” dzwonienia). Zastanawiam się też nad przewiezieniem auta do innego warsztaty, ale trochę boję się, że wpadnę z deszczy pod rynnę.

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!

https://forum.opel24.com/topic/103231-problem-z-zam%C3%B3wieniem-cz%C4%99%C5%9Bci-aso/

Zadzwoń do innego ASO np do Krakowa czy Katowic , powiedz że chcesz kupić drzwi i Ci sprawdza jak z dostępnością . To będziesz wiedział czy kłamią czy nie. Jeśli nie zaczęli naprawy to można się pokusić o zmianę warsztatu, jeśli rozpoczęli to już trochę gorzej. 

Dziwna polityka bo zazwyczaj ASO wymieniało "na wyrost" coś co ktoś by na inną śrubę wkręcił dają cały nowy element.

Ale być może polityka się zmieniła jak tam stellantis już ryja swojego nawkładał .

Miałem dwa razy robione auto po kolizji w ASO opla  i nie było żadnego kłopotu . 

https://forum.opel24.com/topic/103231-problem-z-zam%C3%B3wieniem-cz%C4%99%C5%9Bci-aso/#findComment-815313