Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Moja Corsina potrzebuje naprawy i piszę z prośbą o pomoc lub dobrą rade. Ale od początku. Wymieniałem miesiąc temu olej i filtry i początkiem tego tygodnia sprawdziłem sobie jego stan. Na bagnecie poziom w porządku ale po odkręceniu korka czuć dość intensywnie zapach benzyny. To tego doszło jeszcze intensywniejsze dymienie z wydechu na szaro, też z aromatem benzyny. Mimo rozgrzania silnika i intensywnym przejechaniu 30-40 km to dymienie nie znika. I z objawów to było by tyle. Sprawdziłem płyn chłodzący w zbiorniczku - czysty, bez zapachu, poziom od wakacji ten sam. Op-com nie widzi żadnych błędów. Auto odpala bez problemów i pracuje równo, bez falowania obrotów i spadku mocy. Oddałem auto do mojego mechanika - coś tam porobił, posprawdzał i stwierdził że najprawdopodobniej któryś wtryskiwacz leje. Może je wymienić ale nie ma jak sprawdzić i żebym je ewentualnie we własnym zakresie sprawdził. Podzwoniłem trochę i jedynie sensownie w Hoffmanie mi odpowiedzieli i za sprawdzenie wtrysku biorą 80 zł od sztuki. Nie jestem tak jakimś Januszem biznesu ale dochodzę do wniosku że lepiej mi w ciemno samemu wymieć na nowe Boscha po 180 zł i mieć święty spokój. Tylko jak po wymianie wygląda sytuacja z adaptacją - muszę ją robić? Dużo w necie jest o tym napisane ale wszystko tyczy się silników diesla.

I jeszcze pytanie do użytkowników tego silnika - jakie macie spalanie w cyklu miejskim. Takie rzeczywiste bo dane katalogowe znam. Zmieniłem prace i ostatnie dwa miesiące Corsa jeździła tylko po mieście pokazując na komputerze spalanie 20,3 litra.

https://forum.opel24.com/topic/103239-corsa-d-16-turbo-z16lel-wymiana-wtryskiwaczy-i-ich-adaptacja/