Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Samochód w którym mam usterkę to: Opel Zafira C "Tourer" 2012 rok 1.4T NET 140km + LPG 

Od pewnego czasu po krótkich trasach po mieście (sklep-dom, przedszkole-dom ~10km) poczułem, że coś śmierdzi. Pod maską lekki dym i wspomniany smród płynu chłodniczego. Pod nim różowo, stąd pierwsze przypuszczenie zbiornik wyrównawczy.

Wyjąłem go, zrobiłem test na szczelność bo nigdzie nie było widać pęknięcia - o dziwo wszystko ok, korek trzyma, nigdzie nie ucieka powietrze (sprawdzałem w wodzie tworząc ciśnienie kompresorem takie, że ledwo byłem w stanie utrzymać palcem).

Wymieniłem też przewód wodny przelewowy (13251447), z racji problemów z wyciekiem na łączeniu (nie od zbiornika, druga strona) i ogólnym zużyciem. Wszystko wyczyszczone benzyną i osuszone powietrzem - jazda próbna a tu bez zmian, tyle, że nie widać żadnego wycieku.

Jedyne co zauważyłem to bulgotanie przy wspomnianym przewodzie przelewowym - myślałem, że konieczne będzie odpowietrzenie, jednak po 20 minutach postoju po odkręceniu korka nie było żadnego typowego dźwięku "ujścia ciśnienia", jakby instalacja nie była szczelna. Płyn spuszczony do zera i wlany nowy.

I teraz pytanie pierwsze - czy wentylator po przejechaniu około 10km z prędkością 100km/h i już na pewno zagrzanym silnikiem, powinien się włączyć? Temperatura silnika na desce 90 stopni, sprawdzałem komputerem foxwell temperatury i pokazywało również wszystko w normie (przynajmniej tak sądzę) 173 stopni F wody i 178 F oleju. Wspomnę, że wentylator załącza się przy włączonej klimatyzacji od razu więc w pewnej kwesti działa.

Co jeszcze mogę zrobić "na podwórku" samemu, jak i co sprawdzić biorąc pod uwagę, że jestem totalnym laikiem motoryzacyjnym i ogarniam tylko podstawowe, proste rzeczy? 

Dodatkowo mam problem elektroniczny z tempomatem, czujnikami parkowania, strefą boczną. W zasadzie wszystko padło jednocześnie. Kody usterek: 

B0960-08, B0959-08, B095D-3A - obwód tylnego czujnika układu wspomagania parkowania – Charakterystyka – Sygnał nieważny

C1002-00/Obecne CCD – Charakterystyka modułu sterującego tempomatu z regulacją odległości. Cykl nieudany

B369D-4B/Obecne CCD – Element nastawczy zasłony słonecznej dachu otwieranego – Kalibracja niewuczona (tu jak rozumiem, konieczna jest kalibracja jak szyb przód-tył, tyle, że na pulpicie po kalibracji wspomnianych szyb, nie pyta już o dach i nie da się otworzyć zasłony).

Do tego było dużo kodów z historii: U0415-00, U0121-00, U0100-00

U0140-00/Historia kodów usterek – Utrata komunikacji z modułem sterującym nadwozia. Pomyślny i nieudany

U0401-00/Historia kodów usterek – Odebrano nieważne dane z modułu sterującego silnika. Pomyślny i nieudany

U0073-00/Historia kodów usterek – Komunikacja przez magistralę CAN. Pomyślny i nieudany.

U0074-00/Historia kodów usterek – Magistrala komunikacyjna B modułu sterującego wyłączona. Pomyślny i nieudany.

W przypadku kodów jestem totalnie głupi - jeśli chodzi o prąd to wiem, że "kopie", dlatego prosze o zrozumienie. Nie sprawdzałem nic miernikiem, spoglądałem tylko po wiązkach czy wszystko jest ok, czy nie są gdzieś przedarte. Psikałem kontakt sprayem, suszyłem kompresorem. Czy jest opcja, że poszedł sterownik i regeneracja/wymiana wszystko rozwiąże, czy w tym przypadku udać się prosto do elektryka/elektronika samochodowego? A może jakimś cudem jest to typowa awaria, że poradze sobie sam? Zaznaczam, że szukałem po forum tych oznaczeń i znalazłem ale w innej sytuacji i innym samochodzie. Jeśli jakimś cudem powielam temat, choć na forum spędziłem już pare godzin, z góry przepraszam i dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Edytowane przez dar3eo

https://forum.opel24.com/topic/105760-zafira-c-tourer-14t-140km-uk%C5%82ad-ch%C5%82odniczy-elektronika/

Przy 90 się nie włączy bo to normalna temperatura , przy załączeniu klimy jest drugi wentylator i to on pewnie