Skocz do zawartości

biodiesel - czy ktos odważył się zatankować

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

czesc wszystkim

[Paniom i Panom - patrz inny wątek :wink: ]

ostatnio tankuje na Bliskiej -- bo mam blisko i po drodze

Dołączona grafikaDołączona grafika

i roznica w cenie 60 groszy na korzyść bio - i zacząłem sie zastanawiać

ale na początek zapytam Sintrowców - ktoś z Was ma doświadczenia z biodieslem ?

https://forum.opel24.com/topic/10886-biodiesel-czy-ktos-odwa%C5%BCy%C5%82-si%C4%99-zatankowa%C4%87/

Witam.

Ja narazie to leje 40 l normalnego diesla i reszte bio i nie zauważylem żadnej rożnicy.

Miałem troche oporów bo i kolor taki troche ciemny jak jodyna no i niewiadomo czy jak samochód troche postoi to nie zacznie sie osadzać jakiś osad z tego biokomponentu.

Na wszelki wypadek nalałem 20l do przeżroczystego kanistra i obserwuje co się będzie działo. Po miesiącu leżakowania nic się nie osadza.

Myśle że jest OK ale przydałby sie wiekszy odzew tych co mają diesla.

Pozdrawiam

Gość Anonymous

w niedziele zalałem 25l BIO/ 38l DIESEL

wrażenia:

- wydaje mi sie ze silnik pracuje troche glośniej

- przyśpieszenie, uruchamianie, jazda - wszystko w szyku

[ Dodano: Pią Cze 20, 2008 02:11 ]

wczoraj nalałem czystego BIOestru i odpalilem dopiero za 4 razem na stacji ???

jakis zbieg okolicznosc

na wszelki wypadek nalalem tylko za 100 - poki co jezdze - co wyjezdze to napisze

• 1 miesiąc temu...
Gość Anonymous

Witam!

Leję bio od jakiś 4 tysięcy kilometrów, nie zauważyłem żadnej różnicy, autko śmiga jak śmigało.

Pozdrawiam.

Gość Anonymous

podobno w osiagach nie ma specjalnej roznicy

czasem moze gorzej zapalac

ale slyszalem ze ze wzgledu na wieksza zawartosc wody

moze powodowac korozje wewnatrz silnika i za nim

• 8 miesięcy temu...
Gość tomek998

Witam

Zalałem do pełna i to było pierwszy i ostatni raz. Spadła moc, silnk słabo zapalał jak postał na mrozie i w garażu też gorzej palił. Po zatankowaniu zwykłego ON od razu było lepiej, tak więc mój samochód nie nadaje się o BIO ON.

Pozdrawiam.

wczoraj nalałem czystego BIOestru i odpalilem dopiero za 4 razem na stacji :)

jakis zbieg okolicznosc

napewno zbieg okolicznosci - paliwa w przewodach miales jeszcze starego, anie swiezo nalanego, wiec zapalales auto i pierwsze pare kilometrow przejechales na starym paliwie...

Witam.

Kiedyś ON był biały , miał odcień niebieskawy i śmierdział na rope to co teraz jest na stacji

ma kolor żółty i śmierdzi na jadalny i jest berdziej tłusty niż kiedyś więc to już wszystko są wynalazki tylko o różnym zabarwieniu i stopniu zawartości ropy.

Pozdr.

Gość Anonymous

przez zimę nie tankowalem

ale w lecie chyba wroce na BIO - w trakcie jazdy nie zauważam specjalniej róznicy

jedyny dyskusyjny element Bio to zapalanie :)