XPG207 Opublikowano Wtorek o 19:23 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 19:23 Witam wszystkich, od dłuższego czasu zmagamy się z usterką w Oplu Zafirze B 1.9 CDTI 120km, Samochód pewnego dnia zaczął gasnąć, myśleliśmy że DPF jest zapchany więc uruchomiłem komputerem wypalanie, pękł wtedy przy wypalaniu filtr paliwa, auto zgasiłem i potem nie chciało już całkiem zapalić, obudowę zmieniłem i od razu dałem nowy filtr paliwa, auto po jakimś czasie odpaliło, ale jak się jedzie przejechało może kilometr i gasł po czym nie chciał zapalić, chwile zaczekał i zapalił ale po 500 metrach gasł, dokładnie tak samo jak przed wypalaniem DPF'a, błąd jaki się pojawił to P0001 (Niskie ciśnienie w szynie) i zaczęło się, wymieniony czujnik ciśnienia w szynie, zawór w pompie wysokiego ciśnienia, wtryski zregenerowane, potem cała pompa wysokiego ciśnienia i jeszcze raz na inną, dla pewności czujnik obrotu wału korbowego, pompa paliwa w zbiorniku i dalej dokładnie to samo, układ jest czysty, auto postoi chwilę i zaraz zapali, ale nie przejedzie więcej niż kilometr, sprawdziłem jeszcze przewody od czujnika ciśnienia i zaworu dozującego na pompie idące do sterownika silnika, są całe i łączą dobrze, jak zgaśnie to jest dźwięk jak by pompa paliwa z baku nie miała siły przepchnąć paliwa, (tak jakby ten zawór dozujący paliwo blokował) jak postoi chwilę to słychać ładnie że pcha i wtedy auto zapala. Już nie wiadomo co sprawdzić, dwie pompy wysokiego ciśnienia, pompa w baku, wtryski, przewody, wszystko jest sprawne a dalej nie chce te auto jeździć, ciekawe jest to że na postoju to może stać odpalony i godzinę, jest rozgrzany, ale jak się wyjedzie na drogę to czasem kilometr, dwa przejedzie i gaśnie, co może być jeszcze przyczyną, czyżby sterownik silnika źle sterował zaworem dozującym, czy pech że dwie pompy wtryskowe czy nowy czujnik ciśnienia na szynie jest zepsuty dokładnie w taki sam sposób co ten stary?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/109254-zafira-b-19-cdti-po-przejechaniu-kilometra-ga%C5%9Bnie-i-nie-chce-zapali%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi