tadekfo Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) Cześć. Krótkie wprowadzenie. Dzwoni syn z informacją, że w corsie D z 2010roku, silnik A1,4XER nie może przekręcić kluczyka i jest zablokowana kierownica. Jadę na ratunek. Auto otwieram z kluczyka czyli centralny działa i zabieram się za robotę. Kierownica zablokowana na wprost więc nie ma możliwości zdemontowania osłony, by dostać się do stacyjki. Wkładam kluczyk do stacyjki i pobijam młoteczkiem w kluczyk. Co pewien czas zmieniam kluczyki. Zero reakcji . Decyzja - ściągam kierownicę by można było bez wyłamania zdemontować osłony stacyjki. Stacyjka na wierzchu i dalej stukanie. Raz w stacyjkę raz w kluczyk i tak przez 2 godziny. Auto na dworze minus 1 stopni- brrr. Do środka stacyjki co chwilę olejek by te wszystkie zapadki rozruszać. Nic z tego. Dzień drugi. Dalsze pukanie w stacyjką i na przemian w kluczyk. Kluczyki mam dwa.. Po godzinie puściło. Wkład stacyjki na wierzchu. zaprzyjaźniony klucznik wymienił zapadki we wkładce ( stare masakrycznie zużyte, strasznie wystawały za obrys bębenka. ) Składam wszystko do kupy i podpinam aku , kluczyk do stacyjki i odpalam. Cisza. Poprawiam i auto zapala. Gaszę i ponownie zapalam, wszystko ok. Po godzinie sprawdzam i znowu , pierwsze przekręcenie kluczyka i cisza. Nie pali . Poprawiam i startuje rozrusznik. Auto pali. Czasami za pierwszym razem pomiga auto z kluczykiem jakby immo nie widziało - nie zawsze. Pali po drugim przekręceniu kluczyka. Najgorsze z tego jest to ,że nie działa centralny zamek z kluczyka. Mogę zamknąć auto z konsoli i otworzyć. Jak zamknę auto, to mogę je otworzyć kluczykiem z zamka kierowcy. Dziwne jest to, że kluczyk mogę przekręcić tylko o 45 stopni w lewo. W prawo nie mogę przekręcić. Nie mogę zamknąć auta kluczykiem z klamki kierowcy. Mam opcoma i w teście ryglowania, zamykania wszystko działa. Dałem klucznikowi klucz do sprawdzenia pod kontem wysyłania sygnału. Wszystko jest ok. Sprawdziłem baterie, jest ok. Dzieje się to na obydwu kluczykach. Teraz pytanie, co jeszcze mogę sprawdzić? ,zrobić?, Edytowane 13 minut temu przez tadekfo Dodanie tekstu   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/109927-corsa-d-problem-z-centralnym-zamkiem-kluczykiem-immo-po-zablokowaniu-stacyjki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi