XPG207 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Witam wszystkich, mam problem z zafirą B 1.9 CDTI 120KM 2006 rok, samochód w losowym momencie gaśnie i nie chce zapalić, po odczekaniu minuty odpali ale nigdzie nie ujedzie już.. Błędy to P0001-75 I P0001-5B Podmieniłem już 3 pompy wysokiego ciśnienia, sprawdziłem przelewy na wtryskach, założyłem kilka czujników ciśnienia na szynie i ostatnio kupiłem nawet nowy, wymieniony też został zawór na pompie wysokiego ciśnienia na nowy. Jeżeli chodzi o instalację to pociągnąłem nowe przewody prosto ze sterownika do zaworu oraz czujnika ciśnienia i zarobiłem nowe wtyczki, wszystko oczywiście zgodnie ze sztuką, alternator sprawdziłem czy nie robi sieczki, (napięcia zmiennego nie puszcza) wymieniona też została pompa paliwa w zbiorniku, filtr paliwa razem z obudową (poprzednia pękła) z tego co widzę problem jest taki że zawór się zamyka, mierzyłem ciśnienie na przewodzie, wtedy kiedy nie odpala i pompa bije aż 7 bar, czyli zawór zostaje zamknięty, nawet po usunięciu błędów, kiedy silnik jest zimny i nie jedzie to wszystko jest git, można go pałować do odciny i nie zgaśnie, problem się pojawia jak się rozgrzeje lub wyjedzie na drogę, została też dodana dodatkowa masa na silnik i nadwozie oraz obudowę sterownika silnika, wymieniona skrzynka bezpieczników na inną i sprawdziłem też styki pod nią, wyglądają bardzo dobrze, sterownik silnika też był podmieniany na inny i nic jak dotąd nie przyniosło rezultatów, nie wiem już za co się zabrać, wszystko chyba co mogłem to sprawdziłem, czujnik obrotu wału też został zmieniony (tak dla pewności) ostatnio też przejrzałem wszystkie masy, te pod akumulatorem i za skrzynką bezpieczników pod maską i są ok, za każdą pomoc z góry dziękuję.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/110660-zafira-b-19-cdti-po-przejechaniu-kilometra-ga%C5%9Bnie-i-nie-chce-zapali%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi