Skocz do zawartości

Sprawmy, aby nasze astry nie trzeszczały, nie skrzypiały...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Napewno wielu z nas nie lubi jak coś trzeszczy, skrzypi, puka itd. w samochodzie...

Najlepiej jak jest absolutna cisza nie... :? Astry niestety lubią sobie trochę potrzeszczeć ale myślę, że z wieloma rzeczami można sobie poradzić. Piszcie jak wyeliminować wszelkie pojawiające sie trzeski, puki, stuki w waszych asterkach ;)

[ Dodano: Sro Lip 30, 2008 22:53 ]

Obecnie walczę z trzeszczącymi uszczelkami w drzwiach i klapie bagażnika. Mam jeden w miarę skuteczny sposób na to - smar silikonowy, jednak po kilkunasatu dniach (szczególnie po ulewach) problem trzeszczenia zaczyna narastać.

Może ktoś zna lepszy sposób na trzeszczące uszczelki?

I jeszcze jeden problem - denerwuje mnie łomot z tyłu jak wjadę w jakąś dziurę (jakby luźna klapa bagażnika klapę sprawdzałem i raczej nie ma żadnych luzów na zamku), czy to tak już musi być w astrze?

[ Dodano: Sro Lip 30, 2008 22:55 ]

Obecnie walczę z trzeszczącymi uszczelkami w drzwiach i klapie bagażnika. Mam jeden w miarę skuteczny sposób na to - smar silikonowy, jednak po kilkunasatu dniach (szczególnie po ulewach) problem trzeszczenia zaczyna narastać.

Może ktoś zna lepszy sposób na trzeszczące uszczelki?

I jeszcze jeden problem - denerwuje mnie łomot z tyłu jak wjadę w jakąś dziurę (jakby luźna klapa bagażnika klapę sprawdzałem i raczej nie ma żadnych luzów na zamku), czy to tak już musi być w astrze?

https://forum.opel24.com/topic/12116-sprawmy-aby-nasze-astry-nie-trzeszcza%C5%82y-nie-skrzypia%C5%82y/

Gość Anonymous

Nie wiem jak jest w hatchbacku, ale u mnie w kombi jest ta 'skrytka' po lewej stronie w bagazniku na trojkat, gasnice i inne niezbedniki, i jak sie gasnica zle ulozyla to obijala na dziurach o karoserie. Tez sie troche naszukalem. Sprawdz rzeczywiscie kolo zapasowe czy porzadnie przymocowane i jesli nadal nic, czy np. mocowanie tlumika gdzies nie strzelilo bo tez potrafi lomotac. A czy ktos zna jakis dobry sposob na trzeszczaca tylna polke w kombi...??

Gość adrianopelek

W mojej asterce trzeszczy deska rozdzielcza (górna częśc ) jak sie nagrzeje .

Stuka także klapa bagażnika . Podklejałem takie gumowe krążki pod odbojniki klapy , ale nic nie pomogło . Może to zamek rozregulowany ;)

Gość Anonymous

Witam

Stukająca klapa to nie koniecznie luz na zamku, u mnie pomogła regulacja dwóch owalnych odbojników gumowych na których oparta jest klapa wystarczyło je trochę wykręcić (służą do regulacji) i w aucie cichutko

Pozdro

Witam

Stukająca klapa to nie koniecznie luz na zamku, u mnie pomogła regulacja dwóch owalnych odbojników gumowych na których oparta jest klapa wystarczyło je trochę wykręcić (służą do regulacji) i w aucie cichutko

Pozdro

to prawda każdy szuka trzeszczenia na zamkach albo uchwytach a to zwykle są te gumy po wewnętrznej stronie na dole klapy.

Gość adrianopelek

u mnie pomogła regulacja dwóch owalnych odbojników gumowych na których oparta jest klapa wystarczyło je trochę wykręcić (służą do regulacji) i w aucie cichutko

Dzisiaj sprawdzę , czy to zadziała w mojej Asterce ;)

Ps. Jak się wykręca te odbojniki , bo nie chcę czegoś zepsuc .

Adrianopelek - jak trzeszczy Ci górna część deski rozdzielczej to zapewne jest to listwa od nawiewu po oknem :? . Należy ją wyjąć i zamontować z powrotem, albo z małą warstwą silikonu na zaczepach albo kleju.

Gdzieś tutaj na forum o tym czytałem, ale nie pamiętam gdzie ;) .

Gość Anonymous

a może ktoś z was kiedyś miał problem z trzeszczeniem dochodzącym od strony drzwi ...?

Ja miałem - pojawilo sie to po myciu samochodu wodą z jakimś płynem - okazało się, że trzeszczały filce (zamsz) u góry na drzwiach (MASAKRA). Nasmarowałem to jakimś smarem (nie pamiętam już jakim, ale był obrzydliwie tłusty :| i jak ręką odjął ... Wiem, że nie tylko w astrach występuje to zjawisko a nawet w BMW :D i innych lepszych samochodach