Skocz do zawartości

Kontrolka Check Engine zapala się przy około 2500 obr/min

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od około 2 tygodnii jestem użytkownikiem Opla Astry II 1.7 DTI z 1999 roku i mam następujący problem. Podczas jazdy na 4 i 5 biegu przy około 2000-2500 obr/min zapala mi się kontrolka check engine. Czasami zgaśnie gdy dodam gazu. Po podłączeniu komputera wyszło, że świece są do wymiany. Zrobiłem to ale problem nadal występuje. Macie może jakieś pomysły co to może być?? Wyczytałem na forum, że być może zabrudzony jest EGR, ale nigdzie nie mogę znaleźć w jaki sposób go wymontować.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/13186-kontrolka-check-engine-zapala-si%C4%99-przy-oko%C5%82o-2500-obrmin/

• Odpowiedzi 29
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

No właśnie, podpinam się pod temat. Jeśli ktoś mógłby na jakimś zdjęciu opisać gdzie się znajdue EGR w silniku 1.7 DTI bylbym bardzo wdzięczny.

W Y17DT jest troche inny egr niz w x17dt, masz silnik isuzu i moim zdaniem egr znajduje sie po srodku za silnikiem ....

poszukaj gdzies wiedzialem tutaj jak koleszka zamiescil wlasnie dla silnika isuzu gdzie jest egr

ten zaworek jest pod sterownikiem silnika ,na środku taki aluminiowy z dwoma wtyczkami ale żeby go wykręcić jest trochę roboty ,ok 1,5 godz i klucz 12 nasadowy długi bo jest Parę śrub na dł gwincie ,

znalazłem tkaie foto dla wszystkich chetnych co maja silnik y17dtl

Dołączona grafika

Czerwone elementy musisz sciagnac, czyli przeplywomierz, sterownik komputera, okablowanie wypiac i rure sciagnac

EGR znajduje sie pod sterownikiem komputera i zeby go wyciagnac musisz wykrecic caly sterownik wlacznie z miejscem w ktorym jest zamontowany,

kolor zółty jest od rury od spalin , wiec poniej tez dojdziesz do egr

Dzięki serdeczne za pomoc!!! Udało mi się dostać do EGR-a, ale niestety kontrolka po wyczyszczeniu cały czas się zapala!! Co jeszcze mogę sam zrobić?? Czy niestety jest potrzebna wizyta u mechanika??