Skocz do zawartości

dziwny warkot przy ciepłym silniku po 2000 obr..

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie.. gdy przejadę (Opel Astra II 1.7 DTi 2000r., 150.000) około 15 km i gdy silnik się nagrzeje następuje przy przyspieszaniu (po 2000obr) brak mocy i występuję dziwny głośny warkot silnika.. dzieje się to tylko przy ciepłym silniku.. bo na zimnym śmiga normalnie.. co to może być? wykluczony został przepływomierz.. (sprawdzony na komputerze), wykluczony także katalizator (wycięty i sprawdzony).. wykluczony także intercooler (sprawdzony także).. mechanik natomiast powiedział mi że to może być wiatrak przy chłodnicy bo się nie załącza a powinien.. czy to to..? Dodam jeszcze że jak zaczyna dziwnie silnik warczeć i tracić moc jak pisałem wcześniej stanę na poboczu i odczekam 5 minut wyłączając samochód a następnie odpalam i ruszam to przejadę znowu kilkanaście km i jest dobrze a potem znowu to samo.. może to ten wiatrak który nie schładza.. i przez to turbina się nie załącza..? we wtorek jadę do elektryka w celu naprawy wiatraka.. oby to tylko to.. bo nikt nie wie o co chodzi.. zgóry dzięki za odpowiedzi..

https://forum.opel24.com/topic/13301-dziwny-warkot-przy-ciep%C5%82ym-silniku-po-2000-obr/

• 3 tygodnie później...

Witaj kolego! Mam ten sam problem i objawy dokladnie takie same. Mam tak od 2 lat i nie znalazlem przyczyny ani madrego co by mi pomogl. Dawniej bylo to sporadyczne ale teraz to norma. Zalatwilem to wyjmujac termostat i mam stale zimny silnik. Pali tyle samo lecz w zimie jest chlodno w autku. Jak sie dowiesz co to, prosze o pomoc

https://forum.opel24.com/topic/13301-dziwny-warkot-przy-ciep%C5%82ym-silniku-po-2000-obr/#findComment-235430

Adix, pod techa podpinales, wtryski sprawdzales?

a pompa? a czujniki polozenia walkow?

ja bym zasugerowal zaczac od pomiarow (jesli jest) czujnika polozenia walka rozrzadu oraz jak podaje paliwo pompa na zimnym i cieplym.

stip1, takie zachowanie by swiadczylo o postepujacej jakiejs usterce bardziej niz o "zimnym lucie"

nie wiem ile taki czujnik w oplu kosztuje (jesli jest) ale w fordzie to koszt 80zl +10 min roboty (sam zmienialem) - a objawy podobne do tych ktore opisujecie + zaswiecanie sie sprezynki,

https://forum.opel24.com/topic/13301-dziwny-warkot-przy-ciep%C5%82ym-silniku-po-2000-obr/#findComment-235052