Skocz do zawartości

Naprawa sterownika silnika 1.7 dti - przerywa, szarpie..

Rekomendowane odpowiedzi

Grzes - mi obroty oczywiscie tez skacza tak jak opisujecie. Latwo to zauwazyc u mnie stojac w miejscu spokojnie na luzie, slychac jak silnik co jakies 2 sek delikatnie "przymula", wtedy delikatnie swiatla przygasaja (wszystkie) i wskazowka nieznacznie sie porusza - regularnie. Ale tutaj ciekawostka! - jak wlacze swiatla przednie to czestotliwosc sie zmiejsza powiedzmy co 11 sek (ciagle regularnie) jak obciaze dodatkowo przeciwmgilnymi przod-tyl : ZNIKA FALOWANIE!. Czyli cos z elektryka chyba - sterownik ? Zrobcie koledzy taki eksperyment. I pytanie jaka czesc tego cholernego auta moze miec wplyw na falowanie i przerywanie zarazem bo to jednak raczej razem wystepuje. Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/14145-naprawa-sterownika-silnika-17-dti-przerywa-szarpie/page/4/#findComment-232003

• Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

skaczące obroty mogą mieć też związek z egr może jego na próbę odpiąć np zdjąć wtyczkę lub wężyk

ps .aby odpiąć sterowanie turbiny nie trzeba kanału można zrobić to u góry przy rozrządzie jest taki trójnik jedna odnoga idzie do egr a druga w dół do zaworka sterującego turbiną

przeciez napisałem, że elektrozawór sterujący turbiną jest pod tym przy erg. Ja narazie radzę sprawdzić ten przewod miedzy nimi, czy guma nie jest popękana, dlatego napisałem żeby zrobić to na kanale bo lepiej bedzię widać.

A co do odłączania to ja nie bede narazie tego próbował, nie lubie robić rzeczy o których nie mam pojęcia :) , czy jakbym zatkał go z jednej strony to nie wytworzy sie jakieś podciśnienie na wejściu czy coś ?

https://forum.opel24.com/topic/14145-naprawa-sterownika-silnika-17-dti-przerywa-szarpie/page/4/#findComment-231978

Grzes - mi obroty oczywiscie tez skacza tak jak opisujecie. Latwo to zauwazyc u mnie stojac w miejscu spokojnie na luzie, slychac jak silnik co jakies 2 sek delikatnie "przymula", wtedy delikatnie swiatla przygasaja (wszystkie) i wskazowka nieznacznie sie porusza - regularnie. Ale tutaj ciekawostka! - jak wlacze swiatla przednie to czestotliwosc sie zmiejsza powiedzmy co 11 sek (ciagle regularnie) jak obciaze dodatkowo przeciwmgilnymi przod-tyl : ZNIKA FALOWANIE!. Czyli cos z elektryka chyba - sterownik ? Zrobcie koledzy taki eksperyment. I pytanie jaka czesc tego cholernego auta moze miec wplyw na falowanie i przerywanie zarazem bo to jednak raczej razem wystepuje. Pozdrawiam.

To w takim razie Tobie skaczą inaczej. Przeczytaj jeszcze raz moje wpisy. Natomiast co do Twojego przypadku to może regulator napięcia? Zmierz ile napięcia jest na wyjściu regulatora w jednym i drugim przypadku.

https://forum.opel24.com/topic/14145-naprawa-sterownika-silnika-17-dti-przerywa-szarpie/page/4/#findComment-231942

dołączę się do tematu z moim podobnym problemem.

Posiadam opla combo 1.7 TDI z 2003 roku.

Sprawa wygląda tak, że po odpaleniu auta ono momentalnie gaśnie.. ALE gdy po 3-4 min znowu je odpale i w tym samym czasie będę ruszał pedałem gazu powyzej 1000 obrotów to silniek działa, czyli uszkodzenie sterownika pompy wtryskowej odpada.

Czy miał ktoś taki problem ? może to uszkodzony pedał gazu ?

aha jeszcze jedna istotna rzecz. Od jakiegoś czasu włączał mi się ten taki samochodzik z kluczykiem, ale gdy auto się zagrzało (mniej wiecej 85 C) to kontrolka gasła. Więc pewnie czujnik temp jest uszkodzony.

pozdrawiam i liczę na jakąś pomoc

M.

https://forum.opel24.com/topic/14145-naprawa-sterownika-silnika-17-dti-przerywa-szarpie/page/4/#findComment-231329

czy auto gaśnie podczas jazdy?może jednak sterownik pompy.

[ Dodano: Nie Paź 19, 2008 15:22 ]

jeżeli sterownik pompy paliwa mogę pomóc. :(

https://forum.opel24.com/topic/14145-naprawa-sterownika-silnika-17-dti-przerywa-szarpie/page/4/#findComment-231168

Witam. Ja miałem podobny objaw. Szarpanie silnika przy 2000 obr/min co lepsze tylko na zimnym silniku i przez chwilkę jak złapał temperaturę co nawet nie było sygnalizowane przez podniesienie się wskazówki od temperatury było ok. Teraz mam następny problem. Otóż jakiś czas temu padł mi alternator, więc go dałem do naprawy i wymieniono mi regulator napięcia wraz z układem prostowniczym, po jakimś czasie zauważyłem miganie świateł, przygasaja wszystkie i silnik słychać że faluje ale na obrotach się to nie pojawia, pojechałem i powiedzieli że może być walnięty komutator. Nie wiem czy to prawda, sprawdzałem ładowanie i jest na poziomie 14,2 V na wolnych obrotach i nie spada ani nie rośnie. Czy może to być spowodowane także sterownikiem od pompy wtryskowej ?

Szarpanie samo ustało teraz nie szarpie przy 2000 obr/min lecz czasem w czasie jazdy jak śmigam na 5 biegu i dam mu mocniej gazu.

Co może być przyczyną?

Będąc na kompie nic nie stwierdzono zero błędów a byłem w 2 miejscach. Ręce opadają, a kasy nie chce wydawać u wróżki bo i tacy się zdarzają co by pół auta wymienili na chybił trafił.

https://forum.opel24.com/topic/14145-naprawa-sterownika-silnika-17-dti-przerywa-szarpie/page/4/#findComment-231082