Skocz do zawartości

Zanikanie elektrycznego wspomagania kierownicy w oplu zafira

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Opla Zafire 1.6 16V od pewnego czasu zanika wspomaganie kierownicy(elektryczne).Wymieniłem pompe jednak problem sie nie rozwiazal.Podczas sprawdzania auta na komputerze nie wykazalo zadnych usterek a wspomaganie raz jest raz go nie ma.Alternator wporzadku akumulator tez.Kiedy auto jest zimne wspomaganie jest jak sie zagrzeje po zgaszeniu silnika po kilku minutach juz go nie ma.Czasami włącza i wyłącza się podczas jazdy.Bardzo prosze o pomoc może ktoś z was wiem jaka jest przeczyna.

https://forum.opel24.com/topic/14417-zanikanie-elektrycznego-wspomagania-kierownicy-w-oplu-zafira/

A może byś się przynajmniej przywitała ;)

Sprawdź masę. I kto sprawdzał alternator i akumulator ? Jakieś kontrolki na desce się zapalają.

Jakieś problemy z określeniem płci ?

W profilu masz kobieta a piszesz w rodzaju męskim

Wymieniłem pompe

Chyba przy rejestracji wypełniłeś/aś rubryki nie czytając dokładnie.

Uzupełnij profil

To jest forum samochodowe i rozwiazuje sie problemy aut logowala sie moja zona a teraz pisze ja czy masz z tym jakis problem bo nie wiem czy znasz sie na autach czy szukasz przygody na necie?

Od 20 minut jesteście na forum i mam wrażenie że już macie do mnie pretensje, ja w pierwszym poście starałem się pomóc ale szczerze to już nie mam ochoty, może inni wam pomogą.

P.S. Prawdopodobnie rozwiązanie waszego problemu jest na forum ale po co czytać regulaminy i używać odpowiednich funkcji.

• 2 miesiące temu...
Gość Anonymous

Witam.Prawdopodobnie wymieniłeś pompę na używaną,która tak samo się zachowuje jak twoja.Jeżeli to pompa żebrowana to wszystko jasne.czy masz na nią gwarancję? Musisz założyć pompę z gwarancją .Jeżeli elektryka jest ok. to uwierz mi tylko pompa.Każdy przypadek z pompą jest inny, różnie się zachowują.Przy zakupie używki gwarancja rozruchowa nie wystarczy.

• 4 lata później...

Witam wszystkich . Jestem nowy na tym portalu , posiadam zafirke 2,0 dti i mam podobne objawy co do wspomagania a mianowicie po zapaleniu jest przez jakiś czas apotem powoli niknie . Kolega napisał że pompa każda jest i ma jakieś objawy tylko u mnie coś dziwnego się działo jak zmieniłem pasek klinowy od alternatora i miałem walnięty napinacz - pasek ten się ślizgał na alternatorze i miał bardzo słabe ładowanie a praktycznie można by rzec że wcale nie miał bo rzędu 12,8-13,2 volta oczywiście charakterystyczny pisk paska i wtedy wspomaganie było cały czas . Jak zrobiłem napinacz i ładowanie jest teraz rzędu 14,5 volta cały czas to tak jak wspomniałem wspomaganie zanika po pewnym czasie . A jeszcze dodam że jak myłem silnik na myjce ciśnieniowej strumień walnełem na pompe wspomagania ale mogłem też zalać alternator i wspomaganie na jakiś czas wróciło tak samo było jak wjechałem w kaluże . Może ktoś coś pomoże i podpowie .