Skocz do zawartości

szumi radio gdy właczone jest podgrzewanie tylnej szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Witam gdy włącze podgrzewanie tylnej szyby zaczyna mi bardzo szumic radio a właściwie przestaje grać Auto to OMEGA B radyjko jest oryginalne CDR500 a antena wbudowana jest w tylną szybe Proszę o pomoc pozdrawiam:)

https://forum.opel24.com/topic/14479-szumi-radio-gdy-w%C5%82aczone-jest-podgrzewanie-tylnej-szyby/

Dziwne... nie powinna szyba wpływać na odbiór radiowy - raczej nie emituje fal. Zakłócenie może być od przekaźnika szyby....

Może spróbować wpiąć w instalację antenową kostkę przeciwzakłóceniową...Pozdro.... :mrgreen:

Dziwne... nie powinna szyba wpływać na odbiór radiowy - raczej nie emituje fal. Zakłócenie może być od przekaźnika szyby....

Może spróbować wpiąć w instalację antenową kostkę przeciwzakłóceniową...Pozdro.... :mrgreen:

Dlaczego dziwne przeceiż robi sie pole magnetyczne :wesoly:

A tak jak kolega napisał na niektórych stacjach jest takie coś a na tych co mają mocniejsze nadajniki (lub masz bliżje do niego to nie szumi)

Ale na pocieszenie kolegi jak mu szumi niech radio Maryja sobie włączy napewno nie bedzie szumić :)

Ja mam wrażenie nieraz, że niektóre światła też zakłócają radio....Cos tam musi ,,brzęczeć'' w instalacji... Pozdro...

[ Dodano: Sob Paź 25, 2008 13:31 ]

przeceiż robi sie pole magnetyczne

To czemu nie mają problemu inni(wszyscy) :drunk::drunk:

niech radio Maryja sobie włączy

Taaaa... pozazdrościć nadajników... z TV TRWAM jest podobnie :wesoly::):mrgreen:

Dlaczego dziwne przeceiż robi sie pole magnetyczne :)

A tak jak kolega napisał na niektórych stacjach jest takie coś a na tych co mają mocniejsze nadajniki (lub masz bliżje do niego to nie szumi)

Ale na pocieszenie kolegi jak mu szumi niech radio Maryja sobie włączy napewno nie bedzie szumić ;)

hmm czegos tu ja nie rozumiem...

pole magnetyczne jakie?? gdzie?

ja mysle ze moze cos z masa byc nie tak...

Dlaczego dziwne przeceiż robi sie pole magnetyczne :)

hmm czegos tu ja nie rozumiem...

pole magnetyczne jakie?? gdzie?

Każdy przewód przez który płynie prąd wytwarza wokół siebie pole magnetyczne. Jeśli prąd ma zmienną wartość, to przewód wytwarza falę elektromagnetyczną, która może pokrywać się z zakresem radiowym. Możliwe, że ścieżki ogrzewania w szybie działa jak antena i wprowadza zakłócenia do zasilania, ale wtedy każdy użytkownik miałby do czynienia z takim problemem.

Jeśli prąd ma zmienną wartość, to przewód wytwarza falę elektromagnetyczną, która może pokrywać się z zakresem radiowym.

Wszystko fajnie ale chyba mamy prąd stały a nie zmienny w ogrzewaniu.

Każdy przewód przez który płynie prąd wytwarza wokół siebie pole magnetyczne. Jeśli prąd ma zmienną wartość, to przewód wytwarza falę elektromagnetyczną, która może pokrywać się z zakresem radiowym. Możliwe, że ścieżki ogrzewania w szybie działa jak antena i wprowadza zakłócenia do zasilania, ale wtedy każdy użytkownik miałby do czynienia z takim problemem.

nie do konca...

po pierwsze zmienny prad wytwarza pole magnetyczne, a dopiero zmienne (powtarzam zmienne) pole magnetyczne wytwarza zmienne pole elektryczne - czyli fale elektromagnetyczna - to sa proste rownania maxwella...

poza tym trzeba dodac ze radio jest nadawane w FM - czyli modulacja czestotliwosci wiec aby taka fale zaklocic trzeba by bylo sie dostroic z czestotliwoscia do czestotliwosci stacji, gdyby wszystkie stacje byly zaklocane przez cos takiego trzeba by bylo "siac" po calej sieci a tego to ja ne potrafie sobie wyobrazic... mowie o szybie... :)

a huri_khan wyjasnil dlaczego to nie mozliwe... ;)

a co modulacji FM to szerokosc kanalu jest nie wieksza niz 400kHZ wiec trzeba by bylo sie bardzo dobrze dostroic...

Jeśli prąd ma zmienną wartość, to przewód wytwarza falę elektromagnetyczną, która może pokrywać się z zakresem radiowym.

Wszystko fajnie ale chyba mamy prąd stały a nie zmienny w ogrzewaniu.

nie do konca...

po pierwsze zmienny prad wytwarza pole magnetyczne, a dopiero zmienne (powtarzam zmienne) pole magnetyczne wytwarza zmienne pole elektryczne - czyli fale elektromagnetyczna - to sa proste rownania maxwella...

poza tym trzeba dodac ze radio jest nadawane w FM - czyli modulacja czestotliwosci wiec aby taka fale zaklocic trzeba by bylo sie dostroic z czestotliwoscia do czestotliwosci stacji, gdyby wszystkie stacje byly zaklocane przez cos takiego trzeba by bylo "siac" po calej sieci a tego to ja ne potrafie sobie wyobrazic... mowie o szybie... :)

a huri_khan wyjasnil dlaczego to nie mozliwe... ;)

a co modulacji FM to szerokosc kanalu jest nie wieksza niz 400kHZ wiec trzeba by bylo sie bardzo dobrze dostroic...

Zdanie o przewodzie to było sprostowanie dla użytkownika kicaj

Nigdzie nie napisałem, że w instalacji ogrzewania mamy prąd zmienny.

Ale jeśli mamy być dokładni, to akumulator i alternator nie są idealnym źródłem napięciowym i w aucie mamy prąd zmienny, bo wartość napięcia ciągle się zmienia (od kilku do kilkuset mV niemal ciągle). Oczywiście mówimy o prądzie zmiennym, a nie przemiennym.