Skocz do zawartości

szumi radio gdy właczone jest podgrzewanie tylnej szyby

Rekomendowane odpowiedzi

dokladnie, nic do dac nic ujac :lol:

a jeszcze bardziej bedac dokladnym mozna dodac ze nawet sluchanie radia powoduje zmienne obciazenie zrodla a co za tym idzie poprzez rezystancje wlasna tegoz zrodla spadki napiec co generuje kolejne prady zmienne http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/wink.gif i tak w kolo macieju http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/wink.gif

ale powaznie - chodzilo mi o to ze wlaczenie grzania szyby nie ma prawa IMVHO zagluszac radio poprzez wytwarzanie fali elektromagnetycznej ktora to bylaby zgodna z czestotliwoscia stacji radiowych...

a huri_khan wyjasnil dlaczego to nie mozliwe... :lol:

lord_wiader, pisał o zmiennym napięciu, i tylko ten fakt chciałem sprecyzować. Natomiast przy prądzie stałym jest także wytwarzane pole magnetyczne, najlepszym przykładem może być elektromagnes. Zwykły gwóźdź owijamy papierem i na papier nawijamy drut 200 -300 zwojów i całość podłączamy do bateryjki 4,5V prąd stały powoduje że do gwoździa zaczynają się przyciągać kawałki metali.

Jeżeli chodzi o szum to kabel antenowy chyba jest położony przy kablu zasilającym ogrzewanie szyby, więc może tutaj są generowane zakłócenia ale z drugiej strony to kabel antenowy powinien być ekranowany i te zakłócenia nie powinny się pojawiać. Sam już też nie mam na to pomysłu, jeszcze sprawdzę przy samym radiu w jakim tam stanie jest instalacja.

lord_wiader, pisał o zmiennym napięciu, i tylko ten fakt chciałem sprecyzować. Natomiast przy prądzie stałym jest także wytwarzane pole magnetyczne, najlepszym przykładem może być elektromagnes. Zwykły gwóźdź owijamy papierem i na papier nawijamy drut 200 -300 zwojów i całość podłączamy do bateryjki 4,5V prąd stały powoduje że do gwoździa zaczynają się przyciągać kawałki metali.

mowisz o prawie Ampera - ale ono mowi tylko o wytworzeniu stalego pola magnetycznego, ktore to nie wytworzy pola elektrycznego - jedno z rownan Maxwella (uogolnienie prawa Ampera)

Jeżeli chodzi o szum to kabel antenowy chyba jest położony przy kablu zasilającym ogrzewanie szyby, więc może tutaj są generowane zakłócenia ale z drugiej strony to kabel antenowy powinien być ekranowany i te zakłócenia nie powinny się pojawiać. Sam już też nie mam na to pomysłu, jeszcze sprawdzę przy samym radiu w jakim tam stanie jest instalacja.

powinien byc izolowany, ale jesli jest cos jest nie tak (kabel przetarty, albo rzeczywiscie cos z masa) to moze dawac taki efekt. moze to glupie - ale mozesz sprawdzic czy nie masz napiecia (skoku napiecia) na antenie jak wlaczasz/wylaczasz ogrzewanie?

ale mozesz sprawdzic czy nie masz napiecia (skoku napiecia) na antenie jak wlaczasz/wylaczasz ogrzewanie?

Ale wtedy by szumiało na wszystkich stacjach. Jak będę miał czas to sprawdzę.

Ale wtedy by szumiało na wszystkich stacjach. Jak będę miał czas to sprawdzę.

tak ale pod warunkiem ze sygnal ze wszystkich stacji jest rownie silny...

• 4 lata później...

witam panowie mi też znikaja wszystkie stacje kiedy włączam ogrzewanie tylnej szyby tylko u mnie zaczęło się to kiedy w szybie przepalił się drucik. można to jakoś naprawić? drucik przepalił się niestety na środku a nie z boku szyby... no i to radio...