Skocz do zawartości

astra H błędy ECN 050074 i 112501

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sledzik1102

ASTRA H III 1,7 CDTI (100KM)

co oznaczają koby błędów ECN 050074 i 112501

nigdzie nie moge znaleść listy kodów do astry H, proszę o pomoc

znalazłem tylko to:

P0500 vehicle speed signal is not in setpoint range B-023

P0500 distance frequency (employer) error (comes from ABS unit)

P1125 boost pressure solenoid valve errors

https://forum.opel24.com/topic/15292-astra-h-b%C5%82%C4%99dy-ecn-050074-i-112501/

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość sledzik1102

postąpiłem wg poniżeszej instrukcji(astra H jest kolegi który prosił o pomoc w rozszyfrowaniu kodów)

Procedura wywołania kodu błędu tzw, ECN (Error Code Number):

1) Nacisnąć do końca pedał hamulca i gazu,

2) Trzymając wciśnięte oba pedały, włączyć zapłon, ale nie uruchamiać silnika.

Na liczniku kilometrów wyświetli się napis ECN wraz z kodem błędu. Pierwsze 4 cyfry oznaczają kod błędu natomiast 2 pozostałe jego wartość.

https://forum.opel24.com/topic/15292-astra-h-b%C5%82%C4%99dy-ecn-050074-i-112501/#findComment-220977

Gość sledzik1102

0500 Czujnik prędkości własnej pojazdu

czy to może być wina opon(tzn rozmiaru kół):?: bo błąd ten wyskoczył po zmianie opon na zimowe, zimówki różnią się profilem(wysokością) opony od letnich.(a wyczytałem w necie że kilka osób własnie od tego miało ten błąd)

1125 to cos z cisnieniem doladowania jakis zawor

nie mam kodu na liscie niestety :?:

odnośnie tego błędu to nic nie mogłem znaleść

Gawlak oczywiście dziękuję za pomoc i przyznaję punkciki

https://forum.opel24.com/topic/15292-astra-h-b%C5%82%C4%99dy-ecn-050074-i-112501/#findComment-220947

P1125

-Za wysokie napiecie obwodu elektrozaworu cisnienia ladowania

-Za niskie napiecie obwodu elektrozaworu cisnienia ladowania

Czyli chyba chodzi o elektrozawór sterujący turbiną?, najlepiej sprawdzić wszystkie wężyki między elektrozaworami czy nie są popękane.

https://forum.opel24.com/topic/15292-astra-h-b%C5%82%C4%99dy-ecn-050074-i-112501/#findComment-220938

Gość sledzik1102

Czyli chyba chodzi o elektrozawór sterujący turbiną?, najlepiej sprawdzić wszystkie wężyki między elektrozaworami czy nie są popękane.

od posprawdzania wężyków zaczniemy z kolegą walke z tym błędem

dzięki tasioo(punkcik) :?:

[ Dodano: Sob Lis 22, 2008 21:15 ]

z tymi oponami to nie dam reki

ale nie powinno tak byc

fragment rozważań na temat błędu ECN 050074 z innego forum :

arktur 36 - 2008-10-27, 11:30

Powiedziano mi w serwisie, że kody wyświetlane na liczniku km nie mogą być traktowane jako diagnostyczne a są znane jedynie producentowi licznika, zdaje sie bys informacja pewna bo konsultowana w Mannheim. dla serwisu ważne są jedynie wskazania techa i jeżeli nie wyświetla się na wskaźnikach autko z kluczykiem oznacza to dla użytkownika że auto jest sprawne i nic złego się nie dzieje. Facet powiedział tez że błąd ten może być spowodowany złym rozmiarem opon, np wymieniono 15 na 16 a nie zmieniono tego w ustawieniach auta.

Tyle powiedział serwis opla w Głogowie, a czy tak jest? Myślę że po to są serwisy by "wiedzieć". Przynajmniej taka mam nadzieję.

analyzer64 - 2008-10-27, 11:56

arktur 36 napisał/a:

Facet powiedział tez że błąd ten może być spowodowany złym rozmiarem opon, np wymieniono 15 na 16 a nie zmieniono tego w ustawieniach auta.

No to nie wiem co ten facet robi w tym serwisie. Pierwsze słyszę, żeby przy zmianie wielkości kół trzeba to zmieniać za pomocą Techa2.

arktur 36 - 2008-10-27, 13:05

Temat postu: No to chyba Ci wytłumaczę

Przebieg jest liczony poprzez działanie matematyczne i jest chyba uzależniony od ilości obrotów wokół własnej osi i inna jest ta ilość przy R15 i inna przy R16 co komputer może odczytywać jako błąd. Dlatego należy techem w ustawieniach zmienić wartości by wskazania były poprawne. Kwestia jest w tym że nie wiem jakie moje autko miało opony przy zakupie i czy nie były zmienione na większe. Może niesłusznie ale przychylam się ku opinii serwisu, jeśli nie jest to prawda to proszę o wyprowadzenie z błędu, byle w sposób kulturalny. A kończąc dalej nie wiadomo czy to jest przyczyną błędu ECN 050074 choć w kodach jest coś o zasięgu a ten może być liczony właśnie błędnie i to jest przyczyna:

P0500 vehicle speed signal is not in setpoint range B-023

P0500 distance frequency (employer) error (comes from ABS unit)

co w tłumaczeniu translatorem daje

*P0500* szybkość środka lokomocji sygnału jest nie w *setpoint* szeregować (szereg; zakres; wahać się)

*B-023**P0500* częstotliwość dipozycji (pracodawca ) błąd (przybywa od *ABS* jednostka )

Ale czy to prawda? to tylko moje domysły byle w dobrym kierunku

marcin g - 2008-10-27, 13:35

Temat postu: Re: No to chyba Ci wytłumaczę

śmiem twierdzić, że masz rację. W swojej asterce mam felgi R18- pewnie stąd ten błąd więc spoko, to nic groźnego. A propos w serwisie W-wa oraz Radom nie chcieli powiedzieć co to za błąd prosili abym podjechał. Wiadomo czym to by się skończyło- kasą. pozdrawiam...

luckyboy - 2008-10-27, 13:38

Ja wyczytalem na niemieckim forum ze blad 050074 jest najczestszym bledem jaki wystepuje w Oplu Astra H - nie ma uzytkownika ktoregoby to nie spotkalo:) Drugi bardzo czesty to 161450. U mnie oba tez wystepuja ale nic zlego z autem nie dzieje sie, chociaz ostatnio nic nie pokazalo sie;)

Z tym rozmiarem kol to moze byc prawda, bo ja w moim aucie ktore kupilem tydzien temu mam nowe oponki 16", moze wczesniej byly 15" stad ten blad Takie moje domysly sa:)

analyzer64 - 2008-10-27, 13:50

luckyboy napisał/a:

Ja wyczytalem na niemieckim forum ze blad 050074 jest najczestszym bledem jaki wystepuje w Oplu Astra H - nie ma uzytkownika ktoregoby to nie spotkalo:) Drugi bardzo czesty to 161450

U mnie żadnych takich nie ma, ale ten drugi rzeczywiście często się pojawia u wielu osób.

Jeżeli chodzi o błąd P0500 to niech wypowiedzą się osoby, które w ostatnim czasie zmieniły rozmiar felg, wtedy będzie mniej więcej wiadomo, chociaż ja osobiście nie wierzę w to, że ten błąd może być od tego, chociaż mogę się mylić, bo ja tego samochodu nie konstruowałem

Lodówa - 2008-10-27, 21:04

analyzer64 napisał/a:

Pierwsze słyszę, żeby przy zmianie wielkości kół trzeba to zmieniać za pomocą Techa2.

Trzeba programować techem rozmiar opony. Astra H ma taką opcje. Tylko nie pamiętam czy programuje się sterownik dla jednego rozmiaru czy np dla kilku. Ale jest taka opcja i pamiętam że w Zafirze B nawet można 19tki ustawić

https://forum.opel24.com/topic/15292-astra-h-b%C5%82%C4%99dy-ecn-050074-i-112501/#findComment-220936

no niby tak

ale jak zmieniasz np z letnich 205/55/16 na 195/65/15

to sa to odpowiedniki /zamienniki

nie jestem pewien czy jest tak czule

zeby wyczuc taka roznice

https://forum.opel24.com/topic/15292-astra-h-b%C5%82%C4%99dy-ecn-050074-i-112501/#findComment-220902

Gość sledzik1102

no niby tak

ale jak zmieniasz np z letnich 205/55/16 na 195/65/15

to sa to odpowiedniki /zamienniki

nie jestem pewien czy jest tak czule

zeby wyczuc taka roznice

być może zmiana opon faktycznie jest nieistotna a wystąpienie błędu poprostu zgrało się z faktem wymenienia opon zupełnie przypadkowo.

przekładać ponownie na opony letnie zeby sprawdzić czy błąd zniknie na chwilę obecną nie ma racji bytu bo mamy już prawie 20cm śniegu i ciągle pada

https://forum.opel24.com/topic/15292-astra-h-b%C5%82%C4%99dy-ecn-050074-i-112501/#findComment-220825