Gość Anonymous Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 Witam. Niedawno zakupiłem nową zafirę i samochód miał mieć według sprzedawcy z salonu system ESP. Jak się okazało nie ma bo ktoś czegoś zapomniał albo o czymś nie wiedział. Efekt jest taki, że zapłaciłem za coś czego nie mam. Sprzedawca zaproponował, że zamontuje mi jakieś inne rzeczy typu xenony albo coś w cenie esp albo wymontują z zafiry salonowej cały system ESP i wstawią go do mojego auta. Druga opcja bardziej by mi pasowała gdyby nie świadomość, że samochód nie miał tego systemu fabrycznie a dołożono to w warsztacie. Prawdę mówiąc trochę mam cykora przed takimi przekładkami bo nie jest to wymiana opon tylko poważna ingerencja w elektronikę, z którą to różnie bywa. Co dalej ósma klaso? Braś esp czy wyciągnąć od sprzedawcy jakieś inne rzeczy?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/15379-monta%C5%BC-esp/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 Drogi kolego do samochodu z wmontowanym systemem ESP też go ktoś tam musi zamontować ,według mnie dostał ci się dobry dealer samochodów skoro ci o tym powiedział, mogli to zrobić bez twojej wiedzy i byś był zadowolony. Wydaje mi się że jeśli się zdecydujesz będzie to wpisane w książkę serwisową a co za tym idzie problem ze sprzedażą, jeśli natrafi się kupiec który będzie myślał podobnie jak ty co do działania jak będzie to dobrze zmontowane będzie działał tak jak fabryczny   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/15379-monta%C5%BC-esp/#findComment-220064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 Drogi kolego do samochodu z wmontowanym systemem ESP też go ktoś tam musi zamontować ,według mnie dostał ci się dobry dealer samochodów skoro ci o tym powiedział, mogli to zrobić bez twojej wiedzy i byś był zadowolony. Wydaje mi się że jeśli się zdecydujesz będzie to wpisane w książkę serwisową a co za tym idzie problem ze sprzedażą, jeśli natrafi się kupiec który będzie myślał podobnie jak ty co do działania jak będzie to dobrze zmontowane będzie działał tak jak fabryczny Między fabryczną instalacją a instalacją montowaną w serwisie będzie taka różnica, że zostanie zamontowany u mnie system wyciągnięty z innego pojazdu. Okablowanie, hydraulika, czujniki i cały osprzęt ma zostać wyjęty z innej Zafiry i wstawiony do mnie. Pytanie na ile mój konkretny egzemplarz został fabrycznie przystosowany do montażu takiej instalacji. Jeśli będzie to dobrze zamontowane to oczywiście nie będzie problemu ale jeśli podczas montażu fachowcy natrafią na problem i postanowią go obejść własnymi sposobami to jest szansa, że na długi czas stanę się częstym gościem w serwisie a w najgorszym wypadku coś się zblokuje podczas szybkiej jazdy. Co do dealera to akurat gdybym sam nie znalazł braku w wyposażeniu to pewnie sprzedawca by o tym nawet nie wiedział. O taki ze mnie upierdliwy klient, że lubię dostać to za co zapłaciłem.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/15379-monta%C5%BC-esp/#findComment-220054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gawlak Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 zamowiles auto z ESP to takie powinni Ci podstawic mozna zamontowac poza fabryka ale szczerze ja bym na to nie poszedl wlasnie z powodow jakie napisales wiekszosc z nas ,ludzi na forum ,wie jakie sa mozliwosci pracownikow ASO ja bym zarzadal wymiany auta na takie jakie zamowilem jak nie to zwrot kasy i kupuje auto gdzie indziej salonow opla w 3miescie jest kilka   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/15379-monta%C5%BC-esp/#findComment-220049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi