Skocz do zawartości

skaczące obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Van.Hallgate

Witam. Mam podobny problem, co panowie powyżej, ale jednak trochę innej kategorii. Samochód "Opel Vectra B 1,6 KAT". Podczas ruszania strasznie słabo wchodzi na obroty (tak, jakby ciągnął ciężką przyczepę). Zdarza się nawet, że wciskając pedał gazu do "dechy" samochód nie przyśpiesza. Przy redukcji biegów "kangurzy", silnik nierówno pracuje, mimo to nie występuje problem z gasnącym silnikiem. Dopiero powyżej 3000 obrotów samochód zdaje się jechać prawidłowo. Był sprawdzany w autoryzowanym serwisie Opla, gdzie nie wykryto żadnych usterek. Zmieniałem rozrząd, świece zapłonowe i wymieniałem wszystkie filtry (tłumik także nie jest zapchany). Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.

https://forum.opel24.com/topic/16154-skacz%C4%85ce-obroty/page/2/#findComment-211339

• Odpowiedzi 26
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

dzieki nie najgorzej ale nie gasnie na zakretach;) po swietacho przeczyszcze dobrze wszystkie czesci ale jesli wiesz to napisz doczego jest ten zaworek przypominajacy wentyl od opony byl zakrecony a pod zakredka jest bolec jak go wcisnolem wytrysnela benzyna

P.S.

a sprzeglo Ci sie nie slizga przypadkiem ??

mozesz to sprawdzic zaciagajac recny wciskajac gaz do dechy i pyszczajac sprzglo jak slizga to auto zgasnie a jak nie to przypalisz troche gumy;)

https://forum.opel24.com/topic/16154-skacz%C4%85ce-obroty/page/2/#findComment-211329

• 1 rok później...
Gość wiecek86pl

Witam wszystkich :wesoly:

Z tego co tu czytam widzę ze mam podobny problem :urodziny: z tym tylko,ze ja mam wyczyszczone wszystkie te części o których pisaliście układ powietrza szczelny a szarpie mi zarówno na benzynie jak i gazie w przedziale od 2000- 3000 obrotów 4 dni temu bylem na regulacji gazu przy okazji wymieniłem filtry myśląc ze możne to pomorze niestety nic to nie dało :drunk: a jeszcze od tego czasu pojawił się kolejny problem gdy schodzi z wyższych obrotów na mniejsze to gaśnie :D świece i kable wymieniałem ok 4 mies temu. Silnik w opelku to 1.416v opel z 2000 r kombi wie możne ktoś co mu może być ??

Z góry dziękuje za rady pozdrawiam :urodziny:

https://forum.opel24.com/topic/16154-skacz%C4%85ce-obroty/page/2/#findComment-108879

Witam , mój ojciec jeździ vectrą 2.0 16v i miał podobny problem , trochę grzebałem, po różnych forach i mogę wam dać parę rad: czyszczenie silnika krokowego (bo to on jest głównym winowajcą falujących obrotów) rozwiąże problem na jakiś miesiąc , rozbieranie go może skończyć się jeszcze gorzej (u mnie w ogóle nie było wolnych obrotów) najlepszym rozwiązaniem jest wymiana ale zamienniki za ok 150 zł też nie rozwiązują problemu a oryginał kosztuje ok 500zł, najlepiej poszukać oryginału na szrocie (pasuje również od volvo v40) jednak jeśli ktoś chce zabierać się do czyszczenia to potrzebna będzie mu nowa uszczelka i płyn do czyszczenia przepustnic , opisywane przez was zamulanie przy wyższych obrotach może być spowodowane złym ustawieniem przepływomierza ...

p.s. mr smith naprawdę jeżdzisz vectrą 2.0 16v SRI ?? to dość rzadki model , w większości to poprostu 136-konne zwykłe dwulitrówki

https://forum.opel24.com/topic/16154-skacz%C4%85ce-obroty/page/2/#findComment-108541