Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam.czy ktos wie jaka jest przyczyna tego zjawiska a mianowicie w corsie 1.5d ostatnio zmierzylem ładowanie i okazalo sie ze na wolnych obrotach jest 12.8 , na duzych 13.5 a czasem wskoczylo 14.5 i po powrocie do wolnych obrotów utrzymywalo sie 14.5. Po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu podobna historia tylko ze bez tych 14.5.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

powód może być różny - "lichy" niestabilny styk, jego łącza, siadające elementy alternatora, miernik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

autko posiadam od tygodnia.bylo ok,ale podkusilo mnie zeby przeregulowac obroty silnika na nizsze bo jakies przyduze były.nastepnego dnia rano nie odpalil.kontrolki przygasaly...zmienilem akumulator i postanowilem pomierzyć.. No i wlasnie różne napięcia w zaleznosci od obrotów. A 14.5 a nawet 14.6 bylo raz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Posprawdzaj i poprzeczyszczaj wszystkie styki na alternatorze i kablach idących od niego. Napewno to nie zaszkodzi a tylko może pomóc. Wydaje mi się że regulator napięcia może coś fiksować ale najpierw posprawdzaj wszystkie styki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej_m55

mariuszcorsa, spotkałem się z taką sytuacją że nie było masy alternator -silnik

kabel masowy był przerwany w pancerzu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

Dodam jeszcze ze podczas jazdy w nocy na swiatlach jest taki moment ze czasem na wiekszych obrotach swiatla sie rozjaśniają. Ok,posprawdzam kable i styki.Dzięki jak narazie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

Witam

Mam Kadetta E cc 1.3 w gazie z 91 i wystapil problem, mianowicie alternator nie laduje, padly mi wskazniki pomiaru temperatury silnika i poziomu benzyny w baku i co rusz wybija mi bezpiecznik, czy to moze byc jakies zwarcie w alternatorze? Prosze o pomoc bo jestem calkiem zielony z elektryka. A i nie mam jak zrobic pomiaru napiecia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

co rusz wybija mi bezpiecznik,

Bezpiecznik od czego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

Bezpiecznik od czego?

 

Bezpiecznik od wskaznika paliwa i temperatury silnika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej_m55

Grelu, myślę że należało by zdjąć klemy sprawdzić czy jest pobór prądu bo wiadomo że jest

odłączyć pompę , sprawdzić , następnie czujnik no i sprawdzić masy i przewody od alternatora

a tak przy okazji znajdź trochę czasu i zapraszam tu

http://forum.opel24.com/viewtopic.php?t=23972&postdays=0&postorder=asc&highlight=witamy&start=1098

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

Na razie zostaw ten bezpiecznik.

Nie ma bezpiecznika nie ma zwarcia.

Skad wiesz. ze alternator nie ładuje skoro nie masz voltomierza?

Silnik można uruchomić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

Gdyby bylo ladowanie to przy uruchomionym silniku po zdjeciu klemy z akumulatora powinien zdaje sie ze samochod dalej chodzic a nie gasnac? Chyba ze mnie wprowadzono w blad? A po drugie po przejechaniu kilku kilometrow i podlaczeniu prostownika wyszlo mi ze trzeba akumulator naladowac a byl caly. A co do bezpiecznika to to ze nie pokazuje mi temperatury silnika. Hmm, ale nie ma to znaczenia czy mi sie wlaczy wentylator przy wysokiej temperaturze? Bo boje sie zagotowac silnik.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

O kontrolce ładowania nie chciało sie napisać?

Chcesz naprawiać elektrykę, to musisz mieć przynajmniej multimetr i wiedzieć jak go używać.

Ważne jest nie tylko to, czy ładuje, ale jak ładuje.

, ale nie ma to znaczenia czy mi sie wlaczy wentylator przy wysokiej temperaturze

Ma znaczenie, ale zamierzasz jeździć na samej baterii?

Najpierw trzeba zrobić alternator, usunąć zwarcia, a później myśleć o jeżdżeniu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdyby bylo ladowanie to przy uruchomionym silniku po zdjeciu klemy z akumulatora powinien zdaje sie ze samochod dalej chodzic a nie gasnac?

Odpinałeś akumulator przy pracującym silniku ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

o tak

Nie wiem jak z elektroniką w Kadecie ale w większości samochodów odpięcie aku podczas pracy rozwala elektronikę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

to u mnie wszystko z elektroniki dziala procz tych nieszczesnych wskaznikow

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość andrzej_m55

Grelu, tak sobie pomyślałem

wskaźniki się nie ruszą przy przekręceniu stacyjki więc może zdjąć zacisk z czujnika temp. i przytknąć do masy

zdaje się że powinien wskaźnik się wychylić

jeśli nie to szukać przerwy na kablach lub w zegarach

niech ktoś mnie poprawi jak się mylę

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.