Gość Wrzosek Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 mam nastepujacy problem nie mam ladowania. nie pali mi sie kontrolka od zarowki przy liczniku. odpowiada za nia niebiesko-bialy kabel jesli dobrze mysle. podlaczylem go pod alternator (byl odlaczony a w alternatorze siedzial jakis inny - od czego nie mam pojecia - tamtego wsadzilem w wolny pin w rozruszniku ). do tego nie mam ladowania. z tego co sie orientuje to kontrolka od ladowania przy zaplonie i w przypadku braku ladowania jest plusem a przy ladowaniu minusem. i jeszcze jedna ciekawa rzecz... mam "przelacznik" ktory zapala ta kontrolke O_o mianowicie wlacznik podgrzewanej szyby O_o kiedy zalaczam podgrzewanie to kontrolka zaczyna sie jarzyc... domyslam sie ze jest zwarcie na masie ale... rozebralem deske (w sumie to nie musialem bo jezdze z nieposkladana) ale nie widze zadnych kabli ktore mogly by te zwarcie powodowac. w ciagu 2 ostatnich kilku dni mialem 2 zwarcia ale wszystkie przyczyny i skutki juz zniwelowalem i niby jest tak jak byc powinno... dodam ze kontrolka od ladowania nie palila mi sie juz od czasu przelozenia silnika... dzisiej troche z tym walczylem po tym jak wczoraj bylem zmuszony spac 30km od domu w aucie jutro od rana tez bede ale moze ktos mialby jakies "pomysly" badz "rady"?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/18459-alternator-i-brak-ladowania-elektryka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lord_wiader Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 nie pali mi sie kontrolka od zarowki przy O którą kontrolkę chodzi?od czego nie mam pojecia - tamtego wsadzilem w wolny pin w rozrusznikuJak nie wiesz od czego jest dany kabelek to lepiej go nigdzie nie podłączać. Do rozrusznika idą 2 kable: jeden prądowy i drugi do bendixa. Nic więcej.i jeszcze jedna ciekawa rzecz... mam "przelacznik" ktory zapala ta kontrolke O_o mianowicie wlacznik podgrzewanej szyby O_o kiedy zalaczam podgrzewanie to kontrolka zaczyna sie jarzyc... domyslam sie ze jest zwarcie na masie ale... rozebralem deske (w sumie to nie musialem bo jezdze z nieposkladana) ale nie widze zadnych kabli ktore mogly by te zwarcie powodowac.Ogrzewanie tylnej szyby zabiera spro prądu, jak masz jeszcze powłączane światła to napięcie ładowania mocno spada i z tąd jarzenie się kontrolki od ładowania.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/18459-alternator-i-brak-ladowania-elektryka/#findComment-188281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość leszek 398 Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 ....od siebie mogę dodać tylko tyle: choć ładowanie miałem w kadecie dobre (odpowiednie napięcie), to np. w momencie wciśnięcia jednocześnie hamulca i włączenia kierunkowskazu, też zaczynała mi się jarzyć kontrolka, podobnie było z dmuchawą i długimi światłami. Kolega znalazł przyczynę i to naprawił, winę za to ponosiła zaśniedziała masa gdzieś pod kierownicą (nie dopytywałem się dokładnie) Z kolei gdy innym razem kontrolka przestała mi w ogóle świecić- konsekwencje.. nie było ładowania i akumulator się wyładował ( choć zawsze wydawało mi się, że jak ładowania z jakiś przyczyn nie ma, to kontrolka po prostu nie gaśnie po uruchomieniu silnika chyba po to jest nie??? ) Przyczyna- kompletnie zużyte szczotki w alternatorze.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/18459-alternator-i-brak-ladowania-elektryka/#findComment-188274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wrzosek Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 nie pali mi sie kontrolka od zarowki przy O którą kontrolkę chodzi? chodzi o ta kontrolke od ladowania od czego nie mam pojecia - tamtego wsadzilem w wolny pin w rozrusznikuJak nie wiesz od czego jest dany kabelek to lepiej go nigdzie nie podłączać. Do rozrusznika idą 2 kable: jeden prądowy i drugi do bendixa. Nic więcej. podlaczylem na probe na chwile ale 0 zadnych efektow i jeszcze jedna ciekawa rzecz... mam "przelacznik" ktory zapala ta kontrolke O_o mianowicie wlacznik podgrzewanej szyby O_o kiedy zalaczam podgrzewanie to kontrolka zaczyna sie jarzyc... domyslam sie ze jest zwarcie na masie ale... rozebralem deske (w sumie to nie musialem bo jezdze z nieposkladana) ale nie widze zadnych kabli ktore mogly by te zwarcie powodowac. Ogrzewanie tylnej szyby zabiera spro prądu, jak masz jeszcze powłączane światła to napięcie ładowania mocno spada i z tąd jarzenie się kontrolki od ładowania. kontrolka ta zapala sie zarowno gdy silnik wlaczony jak i wylaczony. teraz to juz mi nawet ta dmuchawa i wlacznik podgrzewania tylnego nie dziala cos musialem popsuc jutro przyjze sie temu blizej i dokladniej od samego rana   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/18459-alternator-i-brak-ladowania-elektryka/#findComment-188261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi