Skocz do zawartości

Kontrolka żółta - samochód z kluczem - service

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam,

Mam pytanie odnośnie żółtej kontrolki - samochód z widocznym kluczem (chyba service) - normalnie kontrolka ta gasła po kilku sekundach po odpaleniu samochodu, a w ostatnim czasie świeci dłużej kilka minut lub załącza się podczas jazdy na kilka minut i znów gasnie.

Co to moze być ? Przebieg 130 000 na liczniku , a w liczniku komputerowym zczytanym za pomocą tech'a 149 000. (Astra H 1.9 CDTI) Czy kontrolka ta może już przypominać o przeglądzie okresowym 150 000 czy raczej sygnalizuje jakies nieprawidlowosci...

osoby mające doświadczenie proszę o posty.

Z gory dzieki

Poprawiłem temat > na przyszłość nie pisz wołami // GrzECHO

https://forum.opel24.com/topic/18893-kontrolka-%C5%BC%C3%B3%C5%82ta-samoch%C3%B3d-z-kluczem-service/

co do kontrolki to odczytaj bledy

a co do przebiegu to chyba ktos Ci sprzedal auto z cofnietym zegarem

albo zmienionym i nie skalibrowanym

o przegladzie informuje napis INSP

a nie ta kontrolka

instrukcje w lapy i do czytania

Gość Anonymous

Dzieki,

wlasnie nie mam instrukcji :lol: a co do licznika to tak jak piszesz albo cofniety o 20 000 albo nie skalibrowany. Felgi są 17" wiec może stąd przekłamanie...

osoby mające doświadczenie proszę o posty.

ja doswiadczenia nie mam ale polecam poczytac na forum w dziale diesla o problemach tych diesli CDTI

bledy zczytasz sam: http://forum.opel24.com/viewtopic.php?t=28419

Felgi są 17" wiec może stąd przekłamanie..

a jakie opony?

a co do przebiegu to chyba ktos Ci sprzedal auto z cofnietym zegarem

dziwne ze ktos cofal o 20kkm, rozumiem 50kkm-100kkm...

Gawlak zgadzam sie z toba :lol:

czekamy az poda rozmiar opon bo przy takim przebiegu blad jest rzedu 4% srednicy opony a wiec miesci sie jeszcze w granicach rozsadku :lol:

Gość Anonymous

Sluchajcie odczytałem te błedy za pomocą gazu i hamulca i pokazalo mi ECN 38008, co to jest, macie jaki link to rozszyfrowania błedów ?

[ Dodano: Nie Mar 22, 2009 13:19 ]

co do opon to r17/45/225 wiec promien zgodny z oryginałe i nie powinno być przekłamania...

[ Dodano: Nie Mar 22, 2009 13:49 ]

wygrzebałem gdzies na forum ze kod ten mowi o swiecach... :lol:

czy w tym czasie samochod gorzej chodzi, bardziej klekocze i bardziej nim telepie?

czy objaw nasila sie w nizszych temperaturach? jesli tak to pewnie swieca/swiece do wymiany...

Gość Anonymous

hej

no nie widze różnicy aby gorzej chodził lub wydawał inne dźwięki, jest normalnie. Tak jak pisałem wcześniej ta zółta kontroka mi gasnie ostatnio później niż zwykle gasła i zapala się podczasjazdy na jakis czas. Zczytałem ten błąd wg instrukcji i tyle...

ktoś na forum pisał że w zafirze ten kod oznaczał problem swiec wiec mysle ze w astrze bedzie to samo...

a nie macie może tych kodów gdzies rozszyfrowanych ?