Gość golden2912 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 heh zatem jestesmy troszke oszukiwani ze strony producentow olejow ten mobil 1 esp ponoc "został zaprojektowany w celu przedłużenia okresu wymian oleju " bo niby ma byc olejem najwyzszej jakosci. pytanie jak to w rzeczywistosci wyglada heh ale jest to troche zenujace - bo wypadaloby w praktyce zmieniac olej co max 10k km .... a niestety na zwoim zrobilem 17k ...   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/19337-jaki-olej-do-astry-h-19cdti-150-km/page/3/#findComment-389195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wlyszkow Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 (edytowane) jeśli chcesz to możemy zbadać próbkę tego Twojego M1 po 17kkm - przekonasz się jak się spisuje z Oplu.. po normach które spełnia ten M1 widać, że chcieli aby tak było - nie wiem tylko czy przewidzeli inny ON niż ten u nich w laboratorium... Jeśli na krajowym ON nawet w dieselu z 40kkm widać ogromną różnicę po zastosowaniu profi specyfiku do czyszczenia układu paliwowego / wtrysków (nie ze stacji..) tzn że z paliwem jest kiepsko a to również odbija się na żywotności oleju - zwłaszcza w dieselach z DPF gdzie jest wypalanie paliwem i na olejach low/mid saps (np. c2/c3) o zaniżonej ochronie antykwasowej (TBN) w celu ochrony DPFów. Długość okresu pomiędzy wymianami oleju to niestety r-k ekonomiczny - wydłużenie żywotności kosztuje a w większości przypadków ma być tanio, przeżyć okres leasingu/gwarancji a dalej niech się kolejny właściciel martwi... Edytowane 1 Czerwca 2011 przez daro zbędny cytat   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/19337-jaki-olej-do-astry-h-19cdti-150-km/page/3/#findComment-389215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tanatos Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Możesz sprawdzić sobie na stronie Castrola co polecają do twojego silniczka. Wybacz kolego za szczerość, ale Twoja naiwność woła o pomstę do nieba. Przecież to logiczne, że zaoferują Castrola. To czysty marketing. Powiem Ci tak kolego - niedawno dość mocno rozeznałem się w temacie olejów i muszę przyznać, że marka oleju ma drugo- jeśli nie trzeciorzędne znaczenie. Kiedy kupiłem Asterkę była zalana Motulem 5W30, czyli nie najgorszym olejem jeśli chodzi o markę. Długo zastanaiwałem się, jakim olejem zalać teraz silnik. Wybór padł na oryginalny GM Dexos 2 5W30. A dlaczego? Pomyślałem sobie tak: - po jaką cholerę mam lać olej który kosztuje 2 razy więcej a ma takie same parametry?? - skoro ten olej wlewany jest na pierwszy montaż to nie moze być zły (producent nie moze sobie pozwolić na opłacanie napraw gwarancyjnych w wypadku usterek spowodowanych słabymi właściwościami oleju - TO NIE EKONOMICZNE DLA PRODUCENTA!!!) - wolę kupić tańszy olej o takich samych parametrach, ale przez to móc pozwolić sobie na wymianę co 15.000 a nie co 30.000 km (jestem pewien, ze wyjdzie to silnikowi na dobre) Tak więc zalałem Asię wspomnianym olejem. Subiektywne odczucia? Silik jest cichszy i ma "milszą" kulturę pracy. Zaraz pewnie zjedzą mnie zwolennicy Castrolów, LM i innych Mobilów, ale to jest MOJA OPINIA. Nie wszyscy muszą się z nią zgadzać.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/19337-jaki-olej-do-astry-h-19cdti-150-km/page/3/#findComment-389237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vic73 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 jeśli chcesz to możemy zbadać próbkę tego Twojego M1 po 17kkm - przekonasz się jak się spisuje z Oplu.. po normach które spełnia ten M1 widać, że chcieli aby tak było - nie wiem tylko czy przewidzeli inny ON niż ten u nich w laboratorium... Jeśli na krajowym ON nawet w dieselu z 40kkm widać ogromną różnicę po zastosowaniu profi specyfiku do czyszczenia układu paliwowego / wtrysków (nie ze stacji..) tzn że z paliwem jest kiepsko a to również odbija się na żywotności oleju - zwłaszcza w dieselach z DPF gdzie jest wypalanie paliwem i na olejach low/mid saps (np. c2/c3) o zaniżonej ochronie antykwasowej (TBN) w celu ochrony DPFów. Długość okresu pomiędzy wymianami oleju to niestety r-k ekonomiczny - wydłużenie żywotności kosztuje a w większości przypadków ma być tanio, przeżyć okres leasingu/gwarancji a dalej niech się kolejny właściciel martwi... prawda jest taka ze wiekszosci producentom olejow nie zalezy na podniesieniu jakosci olejow do diesli z dpf,wiadomo ze chodzi o kase.Kazdy w miare uczciwy diler samoch.uprzedzi o fakcie czestrzych wymian oleju jesli ma sie dpf.Faktem jest ze oleje typu castrol czy mobil nawet 5tys.km czasem nie daja rady stad warto zalac np.asmoil,motul bo to gwarantuje chociaz te 10tys.km pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/19337-jaki-olej-do-astry-h-19cdti-150-km/page/3/#findComment-389253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jedmar Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Witam, zrobiłem swoją Astrą H 1.4 16v 10 tys od zmiany oleju, fakt dawno nie sprawdzałem stanu, jeżdże na GM 5w30 (przebieg 130 tys) i dzis patrzę na stan, spadł poniżej minimum, dolałem 0,5 l niecałe, czy na 10tys mógł tyle "wziąść" czy raczej sugerujecie podjechać na kanał i sprawdzic czy nie ma widocznego wycieku?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/19337-jaki-olej-do-astry-h-19cdti-150-km/page/3/#findComment-389256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vic73 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Wybacz kolego za szczerość, ale Twoja naiwność woła o pomstę do nieba. Przecież to logiczne, że zaoferują Castrola. To czysty marketing. Powiem Ci tak kolego - niedawno dość mocno rozeznałem się w temacie olejów i muszę przyznać, że marka oleju ma drugo- jeśli nie trzeciorzędne znaczenie. Kiedy kupiłem Asterkę była zalana Motulem 5W30, czyli nie najgorszym olejem jeśli chodzi o markę. Długo zastanaiwałem się, jakim olejem zalać teraz silnik. Wybór padł na oryginalny GM Dexos 2 5W30. A dlaczego? Pomyślałem sobie tak: - po jaką cholerę mam lać olej który kosztuje 2 razy więcej a ma takie same parametry?? - skoro ten olej wlewany jest na pierwszy montaż to nie moze być zły (producent nie moze sobie pozwolić na opłacanie napraw gwarancyjnych w wypadku usterek spowodowanych słabymi właściwościami oleju - TO NIE EKONOMICZNE DLA PRODUCENTA!!!) - wolę kupić tańszy olej o takich samych parametrach, ale przez to móc pozwolić sobie na wymianę co 15.000 a nie co 30.000 km (jestem pewien, ze wyjdzie to silnikowi na dobre) Tak więc zalałem Asię wspomnianym olejem. Subiektywne odczucia? Silik jest cichszy i ma "milszą" kulturę pracy. Zaraz pewnie zjedzą mnie zwolennicy Castrolów, LM i innych Mobilów, ale to jest MOJA OPINIA. Nie wszyscy muszą się z nią zgadzać. do niedawna tez mialem taka teorie,ale po 10tys.km czar dexosa padl auto chodzilo jak traktor,a przy wymianie mechanik mnie ostro opieprzyl ze jezdze na jakims wynalazku,uwazam ze bledem jest oszczedzanie na oleju.Ja mam swoja asterke od nowosci i nawet bez pytania opla sam wymienialem olej co rok a na przeglady co 30tys.i gitara i nawet na gwarancji podczas przegladow kazalem im lac swoj olej Motul nie bylo problemu.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/19337-jaki-olej-do-astry-h-19cdti-150-km/page/3/#findComment-389258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kicaj Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 dzis patrzę na stan, spadł poniżej minimum wyskoczyles jak filip z konopii... czytales choc ten watek? a jakies inne posty? Faktem jest ze oleje typu castrol czy mobil nawet 5tys.km czasem nie daja rady stad warto zalac np.asmoil,motul bo to gwarantuje chociaz te 10tys.km pozdrawiam tia... ale faktem tez jest ze czestsza wymiana jest lepsza dla silnika (w szczegolnosci gdy olej jest zanieczyszczony) ja osobiscie wole wymienic 2 razy po 5kkm dextrosa 2 niz raz na 10kkm cos drozszego, zwlaszcza gdy po wymianie oleju GM zostaje jeszcze reszta w portfelu...   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/19337-jaki-olej-do-astry-h-19cdti-150-km/page/3/#findComment-389265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wlyszkow Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Z analiz oleju wynika, że zużycie silnika jest średnio 50% wyższe po 15kkm na oleju niż po dwóch zmianach oleju co 7500 - można więc policzyć co się komu opłaca. Nie wiem czy tani GM Dexos2 to akurat szczęśliwy wybór - ja wysłałem próbkę po 2kkm do analizy - wypadła kiepso (spore zużycie a olej przybrał na lepkości i był dość brudny) więc dopytałem Lab o co chodzi i wg nich olej już zaczynał padać. Przy jego zlewaniu z płukanką - spłynął straszny kleisty czarny syf a przed jego zalaniem silnik też był płukany. Wolę dopłacić trochę do czegoś lepszego - na 4L to nie majątek nawet na kilka kkm ale za krajowe blendy już dziękuję.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/19337-jaki-olej-do-astry-h-19cdti-150-km/page/3/#findComment-389352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lewel Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Z analiz oleju wynika, że zużycie silnika jest średnio 50% wyższe po 15kkm na oleju niż po dwóch zmianach oleju co 7500 - można więc policzyć co się komu opłaca. Nie wiem czy tani GM Dexos2 to akurat szczęśliwy wybór - ja wysłałem próbkę po 2kkm do analizy - wypadła kiepso (spore zużycie a olej przybrał na lepkości i był dość brudny) więc dopytałem Lab o co chodzi i wg nich olej już zaczynał padać. Przy jego zlewaniu z płukanką - spłynął straszny kleisty czarny syf a przed jego zalaniem silnik też był płukany. Wolę dopłacić trochę do czegoś lepszego - na 4L to nie majątek nawet na kilka kkm ale za krajowe blendy już dziękuję. Osobiście uważam, że warto podążać za radą kogoś kto rozeznał temat bardziej profesjonalnie. Zwracam się zatem do Ciebie : Co byś proponował użytkownikowi wspomnianego w temacie diesla z DPF? Częstą wymiane. To już ustaliliśmy, co z marką oleju? Gdzie szkuać złotego środka, żeby nie przepłacać? Jak większość z Nas chcę utrzymywać auto w jaknajlepszej kondycji, a olej wydaje się być podstawą Pzdr LWL   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/19337-jaki-olej-do-astry-h-19cdti-150-km/page/3/#findComment-440751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość radmax Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Osobiście uważam, że warto podążać za radą kogoś kto rozeznał temat bardziej profesjonalnie. Zwracam się zatem do Ciebie : Co byś proponował użytkownikowi wspomnianego w temacie diesla z DPF? Częstą wymiane. To już ustaliliśmy, co z marką oleju? Gdzie szkuać złotego środka, żeby nie przepłacać? Jak większość z Nas chcę utrzymywać auto w jaknajlepszej kondycji, a olej wydaje się być podstawą Pzdr LWL np. http://forum.opel24.com/topic/7843-Wymiana-oleju-Astra-H/page__view__findpost__p__439030 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/19337-jaki-olej-do-astry-h-19cdti-150-km/page/3/#findComment-440755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi