Skocz do zawartości

Olej silnikowy do ZAFIRA B 1.9 CDTI

Rekomendowane odpowiedzi

Olej wymieniony, proste jak w prawie każdym samochodzie.Tylko dojście do filtra oleju powalone i trzeba osłonić łącznik elastyczny wydechu, gdyż po odkreceniu filtra olej ścieka na niego i będzie śmierdziało spalonym olejem ( wiem bo polałem olejem i teraz musi się wypalić).Jak będą jakieś niepokojące oznaki to dam znać celem ostrzeżenia :mrgreen:

https://forum.opel24.com/topic/19499-olej-silnikowy-do-zafira-b-19-cdti/page/2/#findComment-144577

....do silników z DPF jest inny olej - "zielony"

Włąśnie 3 miesiące temu wlałem taki 5W30 Mobil 1 - wg. zaleceń producenta.... Weszły 4 litry... Cena ponad 40zł za litr...

https://forum.opel24.com/topic/19499-olej-silnikowy-do-zafira-b-19-cdti/page/2/#findComment-144435

• 1 miesiąc temu...

Olej GM Opel 5W40 Supreme Plus SL/CF DPF Nowość!

Jest to najnowszy olej w ofercie GM, którym obecnie zalewane są fabrycznie nowe samochody Opel, Saab, Vauxhall z filtrem cząstek stałych. Został on niedawno wprowadzony do oferty gdyż emituje mniej popiołów i zawiara śladowe ilości siarki (<0,3%). Zapewnia to sprawną i dłuższą pracę filtrów cząstek stałych. Spełnia najnowszą normę C3, która oznacza oleje o bardzo dobrych własnościach przeznaczony do silników benzynowych i Diesla wyposażonych w filtry cząstek stałych (DPF) i reaktory katalityczne potrójnegodziałania (tzw. katalizatory 3-funkcyjne lub 3-drożne) TWC.

Przyczyną częstych awarii filtra cząstek stałych (DPF) w silnikach Diesla są substancje zawarte w olejach, które zapychają filtr i nie dają się wypalić podczas normalnej eksploatacji pojazdu. Dlatego opracowano nowy olej - niskopopiołowy, który zawiera bardzo mało szkodliwych dla DPF substancji, a te które osiadają na filtrze łatwo się wypalają.

Cena nowego DPF w Oplu to 6-7 tys. zł, więc nie ma co ryzykować i warto zalać silnik najnowszym i najlepszym olejem GM, aby cieszyć się wieloletnią, bezawaryjną pracą swojego samochodu.

Cena za litr tego samego oleju w ASO: 69,74 zł. (44zl na Allegro)TU

poprawiłem"regulamin 3,1"/ andrzej_m55

https://forum.opel24.com/topic/19499-olej-silnikowy-do-zafira-b-19-cdti/page/2/#findComment-133921