Skocz do zawartości

szarpie mi asterkę- prośba o poradę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na początku chciałem napisać ze ten temat się już pojawiał ale ja mam trochę inne objawy a mianowicie;

jadąc na niższych biegach (np 2, 3)gdy puszczam gaz szarpie mi autem (wtedy muszę wcisnąć sprzęgło albo dodać gazu żeby objaw zniknął). posiadam opla astrę 1 z 1995 roku kombi 1,6. Ma instalację gazową, problem częściej występuje na gazie na benzynie rzadko.

Problem pojawił się w zeszłym roku wiosną , przez zimę nie było go wcale a ostatnio od kilku dni znowu się przypomniał. Nie ma różnicy czy silnik ciepły, czy zimny. problem nie występuje też zawsze ale losowo (czasem częściej czasem rzadziej). w tamtym roku byłem u gazownika- stwierdził że to wina złej mieszanki gazowo- powietrznej- wyregulował i dalej to samo;( w zimę problem zniknął więc myślałem że będzie ok, ale nie jest). proszę o opinie jeśli ktoś może coś poradzić. jeszcze pojeżdżę dzisiaj na benzynie i napiszę wkrótce jak to wygląda

z góry dziękuje za porady i wymianę informacji

https://forum.opel24.com/topic/19631-szarpie-mi-asterk%C4%99-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/

witam nie mogłem wcześniej odpowiedzieć więc robię to teraz przebieg samochodu troche ponad 250 tys. Od powstania postu na razie szarpania nie było ale uważam że to pewnie kwestia czasu

[ Dodano: Sro Maj 20, 2009 13:22 ]

witam po kolejnych obserwacjach pisze co zauważyłem:

gdy pojawia się szarpanie przy puszczaniu gazu nie wciskam sprzęgła ani nie dodaje gazu (zaprzestaje jakiejkolwiek reakcji), skutkiem jest kilka szarpnięć i auto się uspokaja- znowu silnik pracuje ok. Sprawdzałem to już kilka razy i zawsze jest tak samo. Co to może oznaczać?

https://forum.opel24.com/topic/19631-szarpie-mi-asterk%C4%99-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/#findComment-174602

• 11 miesięcy temu...

Silnik krokowy co ma do jazdy na biegach --.--.

Mam identycznie to samo co ty. Jaki dokładnie silnik? Jak wyczytałem to myśle, że u mnie będą to poduszki do wymiany. Może u ciebie też?

https://forum.opel24.com/topic/19631-szarpie-mi-asterk%C4%99-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/#findComment-85063