Skocz do zawartości

Dźwięk pikania (jak przy nie zapiętych pasach) przy 140km/h?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Tydzień temu sprowadziłam Opla Corsę 1.3 CDTI z Francji i parę dni temu miałam okazję jechać niemiecką autostradą. Przy 140km/h i powyżej zaczynało pikać w aucie - tak jak przy niezapiętych pasach... Kiedy zwalniałam poniżej 140, przestawało pikać. Czy ktoś ma pojęcie dlaczego i co to może być??

Byłabym wdzięczna za radę... :lol:

https://forum.opel24.com/topic/20044-d%C5%BAwi%C4%99k-pikania-jak-przy-nie-zapi%C4%99tych-pasach-przy-140kmh/

Rozwinąłeś prędkość niebezpieczną dla tego silnia - to pewnie dlatego :lol:

Zapraszam najpierw tu: http://forum.opel24.com/viewtopic.php?t=23972&start=819#278405

Rozwinęłąm prędkość niebiezpieczną dla silnika...? Przy 3 tyś obrotów...:lol::urodziny: Ugh... Każdy model tak ma? Czy to fabryczne? Czy to pikanie można wyłączyć?

Nie słuchaj głupot. Ja mam 1,3CDTI i jechałem poznańską prawie 180km/h, gdzie obroty były już pod czerwonym polem i nic nie pikało.

Gość chuliganus

A jakakolwiek kontrolka się zapaliła czy nic?

Zwróciłaś na to uwagę?

Próbowałaś przekroczyć te 140 czy od razu zwolniłaś?

Kontrolka żadna się nie świeci...

Jechałam te 140 dość długo, żeby sprawdzić czy przestanie... bardzo drażniący dźwięk... :/ próbowałam jechać więcej gdyż pomysł był taki, że może przestanie :?: Nic, cały czas tak jest. Dzisiaj to samo... powyżej 140 pika...

A może to jakiś mąż swojej żonie założył żeby za szybko nie jeździła? :?:

Czy w serwisie mi mogą to skasować?

Pozdrawiam Was serdecznie :beer:

czoperek, we Francji do samochodów montują dziwne rzeczy :wink:

Mojemu znajomemu ostatnio w Lagunie zaczął komputer mówić po francusku...

Nie wiedząc o co chodzi, zrobił dokładny przegląd samochodu, porozkręcał wszystko, a na koniec okazało się, że spaliła się jedna żarówka(z 5-ciu) w oświetleniu tylnej tablicy rejestracyjnej... Także pewnie to po prostu jakiś banał :wink:

czy to nie jest zabezpieczenie przeciw nadmiernej predkosci? gdzies czytalem ze na niektorych rynkach jest mozliwe cos takiego zainstalowac. ostrzega przy przekroczeniu pewnej predkosci, zdaje sie ze dla mlodych kierowcow i tych z ulanska fantazja, ciezka noga i po przejsciach z policja :wink: