Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki problem że jak włączę klimatyzację to pojawia się dźwięk tak jakby buczenie coś w tym stylu. Niby nie jest to dokuczliwe ale mnie wkurza . Byłem na serwisie klimatyzacji wymieniłem czynnik chłodzący i olej a problem pozostał.Wcześniej miałem Astrę G z taką samą klimatyzacją i tego nie było a Zafira jest młodsza od Astry. Serwisant powiedział że wszystko OK. Co to może być?

https://forum.opel24.com/topic/20142-dziwny-d%C5%BCwi%C4%99k-przy-w%C5%82%C4%85czonej-klimatyzacji/

Może chodzi Ci o dźwięk włączonej sprężarki,jak u siebie włączę klimkę to też pojawia się lekkie buczenie.

buczenie pojawia sie od razu czy z czasem?

mialem swiergotanie - w ASO patrzyli nic nie znalezli ale przy okazji sprawdzili i delikatnie dobili klime - od tego czasu brak swiergotania

Siema mam podobn dzwiek ktorego wczesniej nie bylo bylem u mego goscia od klimy a chce powiedziec ze jest to super kumaty gosc.Wiec klima zostala oprozniona i nabita ponownie dzwiek buczenia slychac u mnie tylko w kabinie przy kompresorze i podniesionej masce nie diagnoza cos w sprezarce przenosi rezonans przez pzewody i stad ten dzwiek.Diagnoza free,gosc powiedzial zeby jezdzic uklad jest w porzadku chlodzi super a jakby przestalo to wtedy dopiero naprawa

• 2 tygodnie później...
Gość Anonymous

Witam.

Znalazłem przyczynę "buczenia" klimatyzacji. Otóż puścił o ring na połączeniu dwóch elementów klimatyzacji przy chłodnicy i nastąpił wyciek czynnika w ciągu 2 tyg.od napełnienia uciekło 350g czynnika. Pojechałem do naprawy sprawdzili ultrafioletem gdzie jest wyciek, mechanik wyciągną resztę czynnika z olejem ,wymienił oring napełnił układ od nowa i "buczenie"ustało. Teraz jak włączam klimatyzację to delikatnie na 2 biegu wentylatora bo 3 to już zamrażarka robi się z samochodu.Przyznam że to dla mnie wkurzające było to "buczenie" jak by ktoś autkiem z dobrym basem jechał za mną.